Artikkeli perustuu Joomla.org -sivustolla julkaistuun Joomla! Core Features -artikkeliin. Käännöksen on tehnyt Syke Mediapaja, Tampere.
Joomla! on yksi maailman suosituimmista ohjelmapaketeista, jolla voidaan rakentaa, organisoida, hallita ja julkaista sisältöä nettisivustoilla, blogeissa, intratneteissä ja mobiilisovelluksissa. Sen skaalautuvan MVC-arkkitehtuurin ansiosta se on myös mainio alusta verkkosovellusten rakentamiseen.Yli 3 prosenttia verkosta pyörii Joomlalla, ja sillä on yli 9 prosentin markkinaosuus sisällönhallintajärjestelmissä. Joomla pyörittää satojentuhansien pienyritysten, ei-kaupallisten yhteisöjen, hallitusten ja isojen organisaatioiden webtoimintaa kautta maailman.
Joomla! on palkittu sisällönhallintajärjestelmä (CMS), jota johtaa kansainvälinen yhteisö, jolla on yli puoli miljoonaa aktiivista avustajaa auttamassa sekä kokemattomia että kokeneimpia web-kehittäjiä muuttamaan heidän visionsa todeksi!
Monikielinen
Joomla! on suosituin ja laajasti tuettu avoimen lähdekoodin monikielinen sisällonhallintajärjestelmä 75 eri kielen tuella. Ylläpitäjät ja sisällöntuottajat voivat luoda verkkosivuja esitettäväksi useilla kielillä, poistumatta Joomlan pääohjelmistosta. Tämä on merkittävä edistysaskel ja tarjoaa käyttäjille paljon uusia mahdollisuuksia. Monikielisyyden ansiosta verkkosivuista voi tehdä paljon helppokäyttöisempiä, tavoittaen näin suuremman kohdeyleisön.
Hyvin tuettu
Joomlan maailmanlaajuinen yhteisö on täynnä yksittäisiä tukihenkilöitä ja tiimejä, jotka koostuvat maailmanluokan kehittäjistä ja liiketoiminnan konsulteista. He auttavat käyttäjiä aktiivisesti ja veloituksetta Joomlan foorumeilla. Eri puolilla maailmaa on tuhansia ammattitaitoisia Joomla-palveluntarjoajia, jotka voivat auttaa, ylläpitää ja markkinoida Joomla-projekteja. Joomlan resurssihakemistoon (JRD) on valikoitu vain osa näistä palveluntarjoajista.
Helposti päivitettävissä
Yksi suurista haasteista kaikkien ohjelmistojen kanssa on pitää ohjelmat ajan tasalla. Joomlan voi päivittää yhdellä klikkauksella, mikä tekee tästä prosessista erittäin helpon kaikentasoisille käyttäjille.
Sisäänrakennetulla päivittäjällä on myös automatisoitu tarkistusohjelma, joka ilmoittaa saatavilla olevista päivityksistä; tähän sisältyy ilmoitukset pääohjelmistosta ja sellaisista Joomla-laajennuksista, jotka käyttävät tätä ominaisuutta. Sivusto on hyvä pitää ajan tasalla turvatakseen verkkosisältönsä ja Joomla! antaa työkalut tehdä tämä minimaalisella vaivalla.
Joomla! 3.5.0 –versiosta lähtien, kiitos uuden liitännäisen joka ilmoittaa sähköpostitse saatavilla olevista päivityksistä, Joomla-sivusto tarkistaa uusien versioiden saatavuuden ja lähettää niistä sivuston pääkäyttäjille ilmoituksen sähköpostilla.
Sisäänrakennettu ohjevalikko
Joomlassa on ohjevalikko joka auttaa kaiken tasoisia käyttäjiä operoimaan Joomlansa. Useimmilla sivuilla ohjepainike sijaitsee oikeassa yläkulmassa ja auttaa ymmärtämään kaikki sivulla esiintyvät vaihtoehdot. Joomlassa on myös sanasto, joka selittää termit helposti ymmärrettävällä englanninkielellä. Versiontarkistaja pitää huolen, että käytössä on viimeisin versio ja informaatiotyökalu auttaa vianmäärityksessä. Jos ongelmia kuitenkin ilmenee, on olemassa runsaasti linkkejä lisäapua ja tukea varten, kuten Joomla! Documentation-yhteisö sekä Joomlan käyttäjäfoorumit.
Mediatiedostojen hallinta -työkalu
Mediatiedostojen hallinta -työkalulla ladataan, organisoidaan ja hallinnoidaan helposti mediatiedostoja ja -kansioita. Työkalulla voi jopa käsitellä useampia tiedostotyyppejä, muunneltavissa olevien MIME-asetusten ansiosta. Mediatiedostojen hallinta on liitetty Artikkeleiden hallinta -osioon, joten kuviin ja kaikkiin muihin mediatiedostoihin pääsee käsiksi helposti. Niitä voi helposti käyttää ja näin parantaa kirjoitettua sisältöä.
Mainospalkkien hallinta
Mainospalkkien hallinnalla pystyy helposti lisäämään mainontaa ja verkkosivulla saatua rahaa. Työkalun avulla voi luoda asiakkaita ja kampanjoita, lisätä niin monta mainospalkkia kuin tarvitsee, asettaa näyttökertamääriä, seurata klikkejä ja paljon muuta.
Yhteystietojen hallinta
Yhteystietojen hallinnan avulla voi lisätä useita kontakteja, osastoja ja kategorioita, sekä laajentaa perusyhteystietoja muilla tiedoilla ja kuvilla. Joomlalla voi helposti perustaa yhteydenottolomakkeen jokaiselle yhteyshenkilölle ja sallia siihen pääsyn julkisesti, tai vain joillekin rekisteröityneille käyttäjille, tai luoda luettelon näistä kontakteista.
Parempi hakutoiminto
Perinteisellä tai tehostetulla haulla sivuston vierailijat voivat nopeasti ja helposti löytää tarvittavan tiedon sivustolta. Tilastoinnin ansiosta sivuston vierailijoiden tarpeita voi analysoida ja näin tehostaa sisältöä entistäkin paremmin palvellakseen sen käyttäjiä. Hakutoiminnossa voi käyttää Joomlan mukana tulevaa älykästä indeksointia, kehittyneitä hakuvaihtoehtoja ja esittää hakuehdotuksia – tämä tekee Joomlan hakutoiminnosta yhden parhaista.
Sisällönhallinta
Joomla! on sisimmiltään sisällönhallintajärjestelmä ja siinä on useita hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät sisällön järjestämisen ja hallinnan helpoksi. Sisällön luominen on tehty sujuvaksi sisäänrakennetulla WYSIWYG-editorilla ja sisältöä voi muokata ilman mitään tietoa ohjelmoinnista. Sisällön luonnin jälkeen sen esittämiseen sivustolla on paljon mahdollisuuksia. Erilaisten asettelujen lisäksi on mahdollista käyttää useita valmiiksi asennettuja moduuleja näyttämään suosituimpia, viimeisimpiä tai muita aiheeseen liittyviä artikkeleita sekä paljon muuta.
Joomlan versiosta 3.5 alkaen kuvan lisääminen ohjelmaan on helpottunut. Kuva tuodaan raahaamalla ja pudottamalla se tietokoneen kansiosta suoraan haluttuun sisältöön. Tämä toimii kaikkilla sivustoilla, kun käytössä on oletuksena oleva TinyMCE WYSIWYG-editori. Jos artikkeliin haluaa lisätä moduulin, Joomla! ( 3.5-versiosta alkaen) tekee sen helpoksi suoraan muokkaustyökalurivissä sijaitsevalla painikkeella. Käyttäjän ei tarvitse opetella mitään syntaksia tai muistaa moduulin yksityiskohtia, käyttöliittymä suorittaa lisäyksen itse.
Sisäkkäiset kategoriat
Sisällönhallinnassa järjestelmällisyys on olennaista. Joomlassa oleva mahdollisuus luoda sisäkkäisiä kategorioita ilman maksimirajoituksia, on suuri etu laajojen sivustojen hallinnassa.
Tagit
Kun pelkästään kategorisointi ei riitä sisällön jäsentämiseen, voi tarkastella alempaa tietorakennetta, joka järjestyy parhaiten tageilla. Joomlan tagit tukevat myös sisäkkyyksiä, joten rajoituksia tällekään ei ole.
Muokkaus julkisivulta
Sisällön muokkauksen pitäisi olla helppoa ja nopeaa. Jos käyttäjä lukee sivustonsa sisältöä ja löytää kohdan, joka täytyy muuttaa, hänen ei tarvitse enää kirjautua ylläpitopuolelle. Yksinkertaisia sisällön ja moduulien muokkauksia voi tehdä suoraan sivustolta.
Sisällön versiot
Aiemman tärkeän artikkeliversion ja sivuston muiden muutoksien häviämisestä ei tarvitse enää huolehtia. Nyt on mahdollista seurata, kuka on tehnyt muutoksia sivuun ja milloin. Mikäli muutokseen on lisätty huomio, siitä näkee myös miksi kohdetta on muokattu. Tarvittaessa artikkelin voi myös palauttaa aiempaan versioon.
Valikkojen hallinta
Valikkojen hallinnassa on mahdollista luoda niin monta ja laajaa valikkoa kuin tarvitsee. Valikkohierarkiaa ja sisäkkäisiä valikkokohtia voi jäsentää täysin riippumatta sisällön rakenteesta. Sama valikon voi asettaa moniin paikkoihin ja haluamansa tyylisenä; esimerkiksi hover-efektillä, alas tai sivulle aukeavana valikkona tai käyttäen lähes mitä tahansa muuta navigointitapaa. Myös automaattisesti luotava murupolku auttaa sivuston käyttäjiä navigoimaan paremmin.
Laajasti liitännäisiä
Joomlan pääominaisuudet ovat vasta alkua, sillä todellinen teho löytyy siitä, miten Joomlaa voi muokata. Oman sivustonsa laajentamiseen ja toiminnallisuuden kehittämiseen on saatavilla yli 7900 laajennusta. Esimerkiksi sivulta Joomla! Extensions Directory tai Joomlan sisäänrakennettustaa laajennushausta löytyy tuhansia tapoja muokata Joomla-sivusto sopimaan parhaiten omiin tarpeisiinsa.
ACL kaikkiin pääsynvalvonnan tarpeisiin
ACL tulee sanoista Access Control List ja sen avulla voi hallita sivuston käyttäjiä ja eri käyttäjäryhmiä. Kun käsittelee laajaa sisältöä tai intranetiä, tarvitsee suurta kontrollia siitä, kuka saa nähdä, muokata tai hallita sivustoa. Joomla! ACL on erittäin tehokas ja sitä voidaan muunnella asetusten kautta sopimaan kaikkiin tarpeisiin.
SUUNNITTELIJOILLE
Erilliset suunnittelumallit
Joomla! oli aikoinaan yksi edelläkävijä avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmien keskuudessa ottaessaan käyttöön MVC-suunnittelumallin. MVC eli model-view-controller tarkoittaa, että suunnittelunäkymä ja käyttöliittymä ovat selkeästi erillään muusta sovelluksesta. Tämä on valtava etu, sillä näin voi määrittää käyttöliittymän ulkoasun sekä muuttaa tietojen esitystapaa käyttöliittymän sisällä. Joomla! ei ainoastaan anna käyttäjälleen suunnittelun vapautta, vaan voi myös auttaa sivustoa erottumaan joukosta.
Ilmeikkäät kirjasimet
Fontit eli kirjasintyypit ovat tärkeä osa omien ajatusten ja suunnittelun ilmaisemisessa. Joomlan kanssa ei tarvitsekaan rajoittua standardeihin verkkokirjasimiin. Joomla! antaa aivan uudet mahdollisuudet suunnitteluun, koska se antaa käyttäjilleen vapauden käyttää Google-fontteja.
Sivupohjien hallinta
Joomlan sivupohjat ovat enemmän kuin pelkkä perusrakenne suunnitelmille. Ne ovat tehokas työkalu, joilla saa sivustonsa näyttämään juuri sellaiselta kuin itse haluaa. Käyttäjällä on täysi hallinta sivustonsa ulkoasuun, sillä valittavina on joko yksi malli koko sivustolle tai erillisiä malleja sivuston, sekä valikon jokaiselle osalle. Visuaalisen ilmeen hallinta on entistä tehokkaampaa sivupohjien ylikirjoituksella, mahdollistaen kaikkien sivun osien muuttamisen toiveiden mukaisiksi.
KEHITTÄJILLE
Käyttäjien hallinta
Joomlassa on rekisteröintijärjestelmä, joka säätää käyttäjäkohtaisia asetuksia. Oletuksena tästä järjestelmästä löytyy yhdeksän käyttäjäryhmää erilaisilla käyttöoikeuksilla, jotka rajaavat mihin käyttäjät pääsevät, mitä he voivat muokata, julkaista tai hallinnoida.
Autentikointi eli todennus on tärkeä osa käyttäjienhallintaa ja Joomla! tukee useita tähän tarkoitettuja protokollia, kuten LDAP-, OpenID- ja jopa Gmail-protokollaa. Näin käyttäjät voivat käyttää olemassa olevia tilejään helpottaakseen rekisteröintiä. Lisäksi on mahdollista käyttää laajennuksia vaikuttamaan siihen, mitä käyttäjät voivat käyttää ja miten he kirjautuvat sivustolle.
Järjestelmän ominaisuudet
Nopeat sivun lataukset ovat mahdollisia sivujen välimuistin, moduulien välimuistin sekä GZIP-sivupakkauksen ansiosta. Jos järjestelmänvalvojan täytyy tehdä vianmääritys, laajennettu virheenkorjaustila ja virheiden raportointi ovat siihen oikea työkalu. FTP-protokolla mahdollistaa tiedostojenkäsittelytoiminnot, kuten laajennusten asentamisen, ilman, että kaikkiin kansioihin ja tiedostoihin sallitaan kirjoitusoikeudet. Tämä lisää sivuston turvallisuutta. Ylläpitäjät viestivät nopeasti ja tehokkaasti käyttäjien kanssa joko henkilökohtaisesti yksityisviestitoiminnolla tai yhteisesti kaikille käyttäjille suuremman viestin avulla.
Mikrotietojen hyödyntäminen
Käyttäjät voivat sisällyttää mikrotietoja entistä helpommin laajennuksiin ja sivustoille. Artikkelin kirjoittajan tunnisteista aina yksityiskohtaisten hakemistotietojen merkintään, mikrotietokirjasto parantaa huomattavasti Joomlan sisäistä hakukonetta.
PHP 7 -tuki
Joomla-versiosta 3.5.0 lähtien, Joomla tukee uusinta Zendin PHP-versiota, PHP 7, joka tehostaa merkittävästi sivuston suorituskykyä. Joomla! tukee edelleen myös vanhoja PHP-versioita aina versioon 5.3.10 asti niillä palvelimilla, joita ei vielä ole päivitetty.
Artikkeli perustuu Joomla.org -sivustolla julkaistuun Joomla! Core Features -artikkeliin. Käännöksen on tehnyt Syke Mediapaja, Tampere.