joomla transteam350px

Päivitetty 28.12.2013

Joomlan pikapainikkeet ylläpidossaJoomla on useasti palkittu sisällönhallintajärjestelmä (CMS, Content Management System). Suomessa  puhutaan usein myös julkaisujärjestelmästä, jolla tarkoitetaan samaa asiaa. Joomlalla voi rakentaa  verkkosivustoja ja muita tehokkaita verkkosovelluksia.

Joomla on ilmainen

Monet tekijät, mukaan lukien Joomlan  helppokäyttöisyys ja laajennettavuus, ovat tehneet siitä yhden maailman suosituimmista - ellei suosituimman -  verkkosivusto-ohjelmista. Parasta Joomlassa on sen vapaan lähdekoodin (Open Source) ratkaisu, joka tekee siitä kaikille ilmaisen ja helposti saatavilla olevan ohjelmistoratkaisun.

Jos et itse halua asentaa Joomlaa tai yrityksesi edustajana mietit, mistä voisit hankkia Joomlan yrityksellesi valmiiksi asennettuna ja käyttövalmiina pakettina "avaimet käteen" -periaatteella, niin kannattaa lukea artikkeli Joomla-toteutusta tilaamassa?

Mikä on sisällönhallintajärjestelmä (CMS)?

Sisällönhallintajärjestelmä on menetelmä, joka mahdollistaa sivustosi jokaisen pienimmänkin osan tai sen osien hallinnan. Sitä voisi hyvin verrata suureen kirjastoon, jossa kaikki lainattavat kirjat, musiikkilevyt, dvd:t ja palvelut yms. ovat hyvin hallinnassa. Joomlassa sisältö voi olla yksinkertaista tekstiä, kuvia, musiikkia, videoita, dokumentteja tai melkein mitä tahansa ajateltavissa olevaa.

Sisällönhallintajärjestelmän laajempi ja edistyneempikään käyttö ei tarkoita, että käyttäjällä olisi oltava laaja tietotekninen koulutus tai hänen olisi oltava erinomaisesti perillä tietojenhallinnasta. Sisällönhallintajärjestelmä hoitaa tämän kaiken puolestasi.

Minne ja miten Joomla asennetaan

Joomla asennetaan verkkopalvelimelle ja sitä käytetään ja hallitaan internetselaimen kautta. Se tekee sen käytön helpoksi kaikkialta mistä löytyvät internetyhteydet. Joomla sisältää editorin, jolla artikkeleiden kirjoittaminen ja kuvien liittäminen niihin on helppoa ja nopeaa.

Joomla voidaan asentaa esimerkiksi:

 • manuaalisesti eli ajamalla läpi Joomlan asennusohjelma, joka tarkoittaa Joomlan asennuspaketin sijoittamista ensin palvelimelle. Asennuspaketin (Joomla 2.5 tai Joomla 3.2) saa esimerkiksi täältä Joomla.fi-sivuston Tiedostot-osiosta tai joomla.org -sivustolta.
 • käyttämällä verkkopalvelimen asennuspalvelua, ns. pika-asennusta. Tämä tarkoittaa, että verkkopalveluntarjoajalla on oltava tämä palvelu valikoimissaan, kaikilla sitä ei ole.
 • asentamalla Joomla omalle koneelle. Tällöin omalle koneelle pitää olla asennettuna tarvittava palvelinohjelma, esimerkiksi Wamp, Xamp, Lamp, Mamp tms. Nämä ohjelmat ovat yleensä ilmaisia ja saatavissa verkosta. Joomlan käyttöä omalla koneella, johon on asennettu jokin em. palvelimista kutsutaan kehitysympäristöksi. Tästä kehitysympäristöstä Joomla voidaan siirtää verkkopalvelimelle ts. voit tehdä verkkkojulkaisusi valmiiksi omalla koneella ja siirtää sen sitten verkkopalvelimelle.

Joomlan käyttö vaatii, että palvelimella on käytössä tietokanta. Yleensä kaikilta palveluntarjoajilta tämä löytyy, mutta se kannattaa aina tarkistaa ennen kuin tilaat domainin (www-osoitteen) webhotellista. Lue tarkemmin asennuksesta Joomla.fi-sivuston Ohjeista.

Mihin Joomlaa voi käyttää?

Joomlaa käytetään kaikkialla maailmassa antamaan tehoa kaiken muotoisille ja kaiken kokoisille  verkkosivustoille. Esimerkiksi:

 • yritysten sivustot ja portaalit
 • yritysten intranetit ja extranetit
 • online verkkolehdet, sanomalehdet ja julkaisut
 • verkkokaupat ja online varaukset (hotellit tms.)
 • pienten yritysten verkkosivustot
 • yhdistysten ja vastaavien organisaatioiden verkkosivustot
 • keskustelufoorumit
 • koulujen ja kirkollisten yhteisöjen sivustot
 • kuntien sivustot
 • henkilökohtaiset verkkosivut

Joomla sopii erinomaisesti sivustoille, joilla ylläpitoa ja sisällöntuottamista halutaan tai on pakko jakaa useamman henkilön kesken. Henkilöiden lukumäärää ei ole rajoitettu. Sisällöntuottaminen (esimerkiksi artikkelien kirjoittaminen) vaatii käyttäjältään hiukan kärjistäen sanottuna vain tekstieditorin käyttötaidon. Kaiken muun hoitaa Joomla. Se sijoittaa artikkelin oikeaan paikkaan, muotoilee artikkelin ulkonäön sivuston mukaiseksi, julkaisee artikkellin jne.

Ykstiyishenkilöille ja pienille yhteisöille - kuten esimerkiksi yhdistyksille - Joomla on erittäin kustannustehokas verkkoviestinnän väline. Isommille  yhteisöille ja yrityksille taas Joomlan laajennettavuus - vaikkapa verkkokaupaksi - antaa lähes rajattomat mahdollisuudet luoda ammattimaiset ja laadukkaat verkkosivut tai verkkojulkaisun.

Joomla on hyvin tuettu

Joomlalla on useassa maassa oma tukisivustonsa. Suomessa tätä tehtävää hoitaa Joomla.fi-sivusto. Kansainvälisen tukisivuston  (englanninkielinen) löydät osoitteesta Joomla.org. Tukisivustoilta löydät mm. laajat keskustelufoorumit, joilla voi kysyä Joomlaan liittyviä asioita. Joomla.org -sivustolta löydät lisäksi mm. tuhansittain Joomlan lisäosia.

Onko Joomlaan on myös tulevaisuudessa saatavissa tukea?

Joomla on yksi suosituimista sisällönhallintajärjestelmistä ja sen tukena on virkeä ja kasvava yhteisö, joka koostuu sekä tavallisista käyttäjistä ja kyvykkäistä kehittäjistä. Joomlan juuret ovat vahvat, sillä sen  yli 200.000 yhteisön jäsentä ja avustajaa takaavat sen, että Joomla-projektin tulevaisuus on valoisa ja  taattu.

Kokeile Joomlan demoa ilmaiseksi 30 päivää

Sinun on mahdollista testata valmiiksi asennettuja Joomlan uusimpia versioita ilmaiseksi 30 päivän ajan. Voit tutusta rauhassa asetuksiin, editoriin, jolla voit kirjoittaa juttuja ja ladata kuvia palvelimelle, ladata siihen erilaisia lisäosia jne. Annat vain pyydetyt tiedot lomakkeeseen ja hetken kuluttua saat sähköpostiisi ilmoituksen asennetusta Joomlastasi. Sivusto on englanninkielinen.

Demon saat käyttöösi osoitteesta: http://demo.joomla.org/

Vinkki: aloita asentamalla suomenkielen kielipaketit, jotka löydät täältä Joomla.fi-sivuston Tiedostot-alueelta.  Kielipaketin asennuksen jälkeen voit vaihtaa ylläpitopuolen suomenkieliseksi, jolloin sen käyttö muuttuu helpommaksi, jos olet ensimmäistä kertaa tutustumassa Joomlaan. Nykyisin kielipaketit voi asentaa myös suoraan Joomlan ylläpito-sivun kautta.

joomlatoolsnetfinn-bannerMobileJoomla-banner-250x250-FIN-opt