Päivitetty 25.08.2016

Joomla on useasti palkittu sisällönhallintajärjestelmä (CMS, Content Management System). Suomessa  puhutaan usein myös julkaisujärjestelmästä, jolla tarkoitetaan samaa asiaa. Joomlalla voi rakentaa ammattimaisia ja luotettavasti toimivia  verkkojulkaisuja.

ohjauspaneeli2Kuvassa Joomlan ohjauspaneeli sen ylläpitopuolella. Napsauttamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

 

Joomla on ilmainen

Monet tekijät, mukaan lukien Joomlan  helppokäyttöisyys ja laajennettavuus, ovat tehneet siitä yhden maailman suosituimmista open source julkaisujärjestelmistä. Joomla perustuuu vapaaseen lähdekoodiin (Open Source), mikä tekee siitä kaikille ilmaisen ja helposti saatavilla olevan ratkaisun omien tai yrityksen verkkosivustojen luomiseen ja niiden vaivattomaan ylläpitoon.

Jos et itse halua asentaa Joomlaa tai yrityksesi edustajana mietit, mistä voisit hankkia Joomlan yrityksellesi valmiiksi asennettuna ja käyttövalmiina pakettina "avaimet käteen" -periaatteella, niin kannattaa lukea artikkeli Joomla-toteutusta tilaamassa?  Voit tutustua myös tämän sivuston Palveluhakemisto-sivuun, josta löydät ammattitaitoitoista Joomlan suunnittelu- ja asennuspalvelua.

Mikä on julkaisujärjestelmä?

Julkaisujärjestelmä  on julkaisutapa, joka mahdollistaa sivustosi jokaisen pienimmänkin osan tai sen osien hallinnan. Sitä voisi hyvin verrata suureen kirjastoon, jossa kaikki lainattavat kirjat, musiikkilevyt, dvd:t ja palvelut yms. ovat hyvin hallinnassa. Joomlassa sisältö voi olla tekstiä, kuvia, musiikkia, videoita, dokumentteja tai melkein mitä tahansa ajateltavissa olevaa.

Julkaisujärjestelmän laajempi ja vaativakaan käyttö ei tarkoita, että käyttäjällä olisi oltava laaja tietotekninen koulutus tai hänen olisi oltava erinomaisesti perillä tietojenhallinnasta. Joomlan käyttö ei vaadi ohjelmointitaitoja. Joomla  hoitaa tämän käyttäjän puolesta.

Minne ja miten Joomla asennetaan

Joomla asennetaan verkkopalvelimelle ja sitä käytetään ja hallitaan internetselaimen kautta. Se tekee sen käytön helpoksi ja mahdolliseksi  kaikkialta mistä löytyvät internetyhteydet. Joomla sisältää editorin, jolla artikkeleiden kirjoittaminen ja kuvien liittäminen niihin on helppoa ja nopeaa.

Joomla voidaan asentaa esimerkiksi:

 • manuaalisesti eli ajamalla läpi Joomlan helppo ja lyhyt asennusohjelma, Se tarkoittaa Joomlan asennuspaketin sijoittamista ensin palvelimelle. Asennuspaketin (Joomla 3.6.x) saat  joomla.org -sivustolta. Paketti sisältää asennusohjelman.
 • käyttämällä palveluntarjoajasi asennuspalvelua, ns. pika-asennusta. Tämä tarkoittaa, että palveluntarjoajalla on oltava tämä palvelu valikoimissaan, kaikilla sitä ei ole.
 • asentamalla Joomlan omalle koneelle. Tällöin omalle koneelle pitää olla asennettuna tarvittava palvelinohjelma, esimerkiksi Wamp, Xamp, Lamp, Mamp tms. Nämä ohjelmat ovat yleensä ilmaisia ja saatavissa verkosta. Joomlan käyttöä omalla koneella, johon on asennettu jokin em. palvelimista kutsutaan kehitysympäristöksi ja omalle koneelle asennettua palvelinta lokaaliksi palvelimeksi. Kehitysympäristöstä Joomla voidaan siirtää helposti verkkopalvelimelle ts. voit tehdä verkkkojulkaisusi valmiiksi omalla koneella ja siirtää sen sitten verkkopalvelimelle.

Joomlan käyttö vaatii, että palvelimella on käytössä tietokanta. Yleensä kaikilta palveluntarjoajilta tämä löytyy, mutta se kannattaa aina tarkistaa ennen kuin tilaat domainin (www-osoitteen) webhotellista. Lue tarkemmin asennuksesta Joomla.fi-sivuston Ohjeista.

Mihin Joomlaa voi käyttää?

Joomlaa käytetään kaikkialla maailmassa antamaan tehoa kaiken muotoisille ja kaiken kokoisille  verkkosivustoille. Esimerkiksi:

 • yritysten sivustot ja portaalit
 • yritysten intranetit ja extranetit
 • online verkkolehdet, sanomalehdet ja julkaisut
 • verkkokaupat ja online varaukset (hotellit tms.)
 • pienten yritysten verkkosivustot
 • yhdistysten ja vastaavien organisaatioiden verkkosivustot
 • keskustelufoorumit
 • koulujen ja kirkollisten yhteisöjen sivustot
 • kuntien sivustot
 • henkilökohtaiset verkkosivut

Joomla sopii erinomaisesti sivustoille, joilla ylläpitoa ja sisällöntuottamista halutaan tai on pakko jakaa useamman henkilön kesken. Henkilöiden lukumäärää ei ole rajoitettu. Sisällöntuottaminen (esimerkiksi artikkelien kirjoittaminen) vaatii käyttäjältään hiukan kärjistäen sanottuna vain tekstieditorin käyttötaidon. Kaiken muun hoitaa Joomla. Se sijoittaa artikkelin oikeaan paikkaan, muotoilee artikkelin ulkonäön sivuston mukaiseksi, julkaisee artikkellin jne.

Ykstiyishenkilöille ja pienille yhteisöille - kuten esimerkiksi yhdistyksille - Joomla on erittäin kustannustehokas verkkoviestinnän väline. Isommille  yhteisöille ja yrityksille taas Joomlan laajennettavuus - vaikkapa verkkokaupaksi - antaa lähes rajattomat mahdollisuudet luoda ammattimaisen ja laadukkaan verkkojulkaisun.

Joomla on monikielinen

Joomla on kaikkein suosituin ja laajalti tuettu open source (avoimen lähdekoodin) monikielinen julkaisujärjestelmä (CMS) maailmassa ja tarjolla on kymmeniä kieliä.  Sivuston vierailijalle kielen vaihto monikielisellä sivustolla käy yhdellä napsautuksella. Ylläpitäjälle monikielisen sivuston rakentaminen on yksinkertaista ja loogista.

Joomla on mobiilivalmis

Joomla on mobiilivalmis eli responsiivinen ja toimii niin isolla näytöllä kuin älypuhelimissa.

Valtavasti laajennoksia

Joomlan ydinkoodi on vain alku, oikea voima on siinä, kuinka voit muokata Joomlaa. Saatavilla on tuhansittain laajennoksia, joilla voit laajentaa sivustoasi ja joilla saat sen toiminnallisuutta laajemmaksi. Vieraile Joomla! Extensions Directory -hakemistossa (kutsutaan usein lyhenteellä JED, Joomlan lisäosien hakemisto ja latauspaikka). Löydät tuhansia tapoja, joilla parantaa Joomlaasi vastaamaan haluamaasi.

Joomla on hyvin tuettu

Joomlalla on useassa maassa oma tukisivustonsa. Suomessa tätä tehtävää hoitaa Joomla.fi-sivusto. Kansainvälisen tukisivuston  (englanninkielinen) löydät osoitteesta Joomla.org. Tukisivustoilta löydät mm. laajat keskustelufoorumit, joilla voi kysyä Joomlaan liittyviä asioita. Joomla.org -sivustolta löydät lisäksi mm. tuhansittain Joomlan lisäosia.

Onko Joomlaan on myös tulevaisuudessa saatavissa tukea?

Joomla on yksi suosituimmista avoimeen lähdekoodiin perustuvista julkaisujestelmistä ja sen tukena on virkeä ja kasvava yhteisö, joka koostuu sekä tavallisista käyttäjistä ja kyvykkäistä ja ammattitaitoisista kehittäjistä. Joomlan juuret ovat vahvat, sillä sen maailmanlaajuisista kymmenistä tuhansista koostuvan yhteisön jäsentä ja avustajaa takaavat sen, että Joomla-projektin tulevaisuus on valoisa ja  taattu.

Kokeile Joomlan demoa ilmaiseksi 90 päivää

Sinun on mahdollista testata valmiiksi asennettua Joomlan uusinta versiota ilmaiseksi 90 päivän ajan. Voit tutusta rauhassa hallintaan, asetuksiin, editoriin, jolla voit kirjoittaa juttuja ja ladata kuvia palvelimelle, ladata siihen erilaisia lisäosia jne. Annat vain pyydetyt tiedot lomakkeeseen ja hetken kuluttua saat sähköpostiisi ilmoituksen asennetusta Joomlastasi. Sivuston Joomla on englanninkielinen.

Demon saat maksutta käyttöösi osoitteesta: http://demo.joomla.org/

Vinkki: aloita asentamalla suomenkielen kielipaketit, jotka löydät täältä Joomla.fi-sivuston Tiedostot-alueelta.  Kielipaketin asennuksen jälkeen voit vaihtaa ylläpitopuolen suomenkieliseksi, jolloin sen käyttö muuttuu helpommaksi, jos olet ensimmäistä kertaa tutustumassa Joomlaan.

Vinkki: Kielipaketit voit asentaa myös suoraan Joomlan ylläpito-sivun kautta.