Joomla 3.0 usein kysytyt kysymykset

  • Skafu
  • Skafu hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
11.10.2012 09:24 - 11.10.2012 11:05 #3584 : Skafu
Skafu loi aiheen: Joomla 3.0 usein kysytyt kysymykset
(Tämä artikkeli on käännös artikkelista sivulla: community.joomla.org/blogs/community/1683-joomla-30-faq.html

Mitkä ovat suurimmat erot Joomla! 2.5:n ja 3.0:n välillä?

Huomattavin ero on kokonaan uuteen uskoon laitettu hallinnointi. Sen ulkonäköä on modernisoitu monilla yksinkertaisemmilla ja käyttäjäystävällisemmillä käyttöliittymillä. Joomla 3.0:aa voi käyttää myös kaikilla nykyaikaisilla mobiililaitteilla.
Lisäksi Joomlaan on tehty kymmenittäin yksittäisiä parannuksia kuten uusi asennusohjelma. Joomla 3 on myös täynnä herkkuja laajennusten kehittelijöille, esim. Bootstrap- ja jQuery tuet.

Kuinka kauan eri Joomla!-versioita tuetaan?

Jokaista pääjulkaisua tuetaan noin kolmen vuoden ajan, ja päivitykset sujuvat yhdellä klikkauksella. Esimerkiksi 2.x sarjaa (johon kuuluvat myös 1.6 ja 1.7) tuetaan kolmisen vuotta (vuoden 2011 tammikuusta kevääseen 2014). Päivitys 1.6:sta 1.7:ään onnistui yhdellä klikkauksella, samoin päivitys 1.7:stä 2.5:een. 2.5:ttä tuetaan kevääseen 2014.

Myös 3.x-sarjaa tuetaan kolmisen vuotta. Päivitykset 3.0:sta 3.1:een ja edelleen 3.5:een tulevat onnistumaan yhdellä klikkauksella, ja siirtymien versioiden välillä pitäisi olla yhtä sujuvia käyttäjille ja kehittäjille kuin 2.x-sarjassa.

Joomlan uusi aikataulutettu julkaisurytmi tekee siirtymisen pääversiosta toiseen (esim. 2.x:stä 3.x:ään) suhteellisen yksinkertaista. Käyttäjät saavat lisäetua yhdistetystä tuesta ja saavat jatkuvan keskeytymättömän tuen siirtyessään versiosta toiseen.

Olen luomassa aivan uutta sivustoa, pitäisikö minun käyttää versiota 2.5 vai 3.0?

Jos kaipaat sivustollesi vakautta, ja jos aiot käyttää paljon laajennuksia, tee sivustosi 2.5:llä. Julkaise sivustosi 3.0:lla, mikäli kaikki käyttämäsi laajennukset ovat yhteensopivia 3.0: kanssa. Vain jotkut sivupohjien tuottajat tai laajennusten myyjät saavat tuotteensa 3.0-yhteensopiviksi heti, kun uusi versio julkaistaan, useimmat saadaan yhteensopiviksi vasta päivien tai viikkojen, jopa kuukausien päästä. (lisätietoja alempaa kohdasta ”Kuinka löydän Joomla 3.0 yhteensopivia laajennuksia?”)

Jos julkaisen Joomla 3.0 –sivuston, voinko käyttää laajennuksia?

Voit käyttää Joomla 3.0 –yhteensopivia laajennuksia. Joomla Extension Directory (JED) :ssa Joomla 3.0 –yhteensopivat laajennukset on merkitty erikseen; parhaiten yhteensopivuus selviää kuitenkin kehittäjien sivuilta.

Miten saan Joomla 3.0 –sivupohjia?


Jotkut sivupohjien valmistajat tarjoavat sivupohjia heti tai pian Joomla 3.0:n julkaisun jälkeen. Myös jotkin 2.5-version pohjat toimivat 3.0:ssa ongelmitta ja ilman muutoksia. Parasta on kuitenkin tarkistaa sopivuudet kehittäjiltä.

Miten löydän Joomla 3.0 –yhteensopivia laajennuksia?

Joomla Extension Directory (JED) :ssa Joomla 3.0 –yhteensopivat laajennukset on merkitty erikseen; parhaiten yhteensopivuus selviää kuitenkin kehittäjien sivuilta.

Toimivatko Joomla! 2.5 –laajennukset Joomla! 3.0:ssa?


Alkuperäisten 2.5-laajennusten pitäisi toimia 3.0-versiossa vähäisin tai jopa olemattomin muutoksin. Eri komponentit ja sivupohjat vaativat eniten työtä, kun taas moduulien ja lisäosien pitäisi toimia ongelmitta, ellei niissä ole käytetty vanhentuneita metodeja. Laajennukset, jotka tukevat sekä Joomla 2.5:ttä että 1.5:ttä eivät luultavastikaan toimi ennen kuin kehittäjät ovat päivittäneet ne.

Toimivuus riippuu siis laajennuksesta. Vaikka Joomla-projekti on tehnyt laajennusten sopeuttamisen uuteen versioon suhteellisen helpoksi, vaativat jotkin laajennukset paljon työtä. Varmista laajennusten sopivuus Joomla 3.0:aan kehittäjiltä.

Mitä tapahtuu, jos julkaisen Joomla! 3.0 sivuston, mutta haluamani laajennus onkin tarkoitettu 2.5-versiolle?

Tarkista kehittäjiltä, ovatko he aikeissa muokata laajennuksesta 3.0-version kanssa yhteensopivan. Tarvittavien muutosten laajuus riippuu laajennuksesta.

Pitäisikö minun päivittää Joomla! 2.5:stä 3.0:aan?


Luultavasti ei. 2.5:ttä tuetaan kevääseen 2014, ja voit päivittää suoraan Joomla 3:een, kun se on muiden käyttäjien perinpohjaisesti testaama. Voit jopa odottaa vuoden päästä julkaistavaa Joomla 3.5:sta ja silti päivittää suoraan. Päivitys heti kannattaa, mikäli tarvitset Joomla 3:n ominaisuuksia tai haluat olla kehityksen kärjessä.

Minulla on Joomla 2.5 sivusto ja huomaan, että Joomlan päivitystoiminto antaa minun päivittää 3.0-versioon. Pitäisikö minun tehdä niin?

Ei, ellet ole 1000% varma. Joomla ei oletuksena anna päivittää 3.0:aan, ellet aktivoi tätä mahdollisuutta Joomlan päivitystoiminnosta (administrator >> Component >> Joomla! Update >> Options >> Update server >> Short Term Support). Jos olet jostain syystä vaihtanut tämän ja haluat peruuttaa päivitysmahdollisuuden, vaihda asetus ”Long time support”:iin. Valittuasi tämän saat päivityksiä vain Joomla! 2.5:een.

Mitä Joomla! 3.0:n jälkeen?

Joomla 3.1 ilmestyy puolen vuoden kuluttua. Se on yhden klikkauksen päivitys ja yhteensopiva edellisen kanssa. Jos käytät Joomla! 3.0:aa, sinun täytyy päivittää 3.1:een yhden napsautuksen päivitystä käyttäen. Jos käytät yhä Joomla 2.5:ttä voit huoleti odottaa Joomla 3.5:ttä.

Selvä, olen valmis päivittämään. Kuinka teen sen?


Tarkista ensin, mitä Joomla 3 vaatii systeemiltä (system requirements). Varmista, että serveriympäristösi on tehtävän tasalla.

Toiseksi varmista, että laajennuksesi (ja varsinkin sivustopohjasi) sopivat yhteen Joomla 3.0:n kanssa.

Luo kolmanneksi testisivusto ja testaa päivityksen toimivuus siinä.

Neljänneksi kysy luotetulta kehittäjältä, jos olet vähänkin epävarma jostakin.

Viidenneksi tee täydellinen varmuuskopio sivustostasi (kansiot ja tietokanta)
Kun olet valmis, mene Joomla! päivitykseen. Valitse ”Options” ja vaihda asetus ”Short Term Support”:iksi. Tallenna. Sinun pitäisi saada viesti Joomla 3.0:n saatavilla olosta. Paina nappulaa asentaaksesi uuden version. Tyhjennä selaimesi välimuisti varmistaaksesi, että näet viimeisimmät muutokset. Siinä kaikki!

Varmista vielä lopuksi, että kaikki varmasti toimii.

Huomaa, että joistakin lähteistä päivitys tehdään eri tavalla, esim. käyttämällä laajennusten asennusta.

Entä jos käytän Joomla 1.5? Lopettaako sivustoni toiminnan? Vaihdanko 2.5:een tai 3.5:een?


Joomla 1.5:n tuki on virallisesti loppumassa. 1.5:llä tehdyt sivustot eivät lakkaa toimimasta. Joomlan kehittäjät eivät kuitenkaan enää julkaise uusia versioita 1.5:stä, joten ohjelmointivirheitä ja turvallisuusongelmia ei enää korjata. Siksi on suositeltavaa vaihtaa uudempaan versioon.

Vaihto 2.5:stä 3.0:aan on suhteellisen yksinkertaista. Ikävä kyllä vaihto 1.5:stä ei ole mikään huviretki. Onneksi on olemassa kaksi hyvää laajennusta työtä helpottamaan: jUpgrade ja SP Upgrade .
Voit vaihtaa suoraan Joomla 3.0:aan tai päivittää ensin 2.5:een. jUpgrade ja SP Upgrade sisältävät kumpikin kummatkin versiot. Tutustu niiden toimintaohjeisiin.
Vaihda Joomla 3.0:aan, jos kaikki tarvitsemasi laajennukset ovat version kanssa yhteensopivia. Vain jotkut sivupohjien tuottajat tai laajennusten myyjät saavat tuotteensa 3.0-yhteensopiviksi heti, kun uusi versio julkaistaan, useimmat saadaan yhteensopiviksi vasta päivien tai viikkojen, jopa kuukausien päästä. (lisätietoja kohdasta ”Kuinka löydän Joomla 3.0 yhteensopivia laajennuksia?”)

Jos kaipaat sivustollesi vakautta, ja jos aiot käyttää paljon laajennuksia, tee sivustosi 2.5:llä.

Selvä. Viimeinen kysymys: Mistä saan lisätietoja Joomla!3:sta?


Lisätietoja löytyy osoitteesta: www.joomla.org/3 .
Last Edit: 11.10.2012 11:05 : Skafu.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.10.2012 21:56 #3589 : Mortti
Mortti vastasi aiheeseen: Joomla 3.0 usein kysytyt kysymykset
Kiitos suuresti "Skafu", että teit kyseisen suomennoksen, hienoa työtä!

Hienoa nähdä, että suomalaisessa Joomla! -yhteisössä on henkilöitä, jotka tekevät käännöksiä niin, että ei tarvitse pyytää!

Saako Joomla.fi -sivusto käyttää suomennostasi, jos niistä tehtäisiin vaikka erilliset artikkelit tänne?

Käytännössä nuo ovat tämän hetken ainoat FAQ:t, joita Joomla! projekti tarjoaa toistaiseksi.
Eli docs.joomla.org/Category:Version_3.0_FAQ

Finnish Joomla! Language Coordinator | One of the guys behind Joomla.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.10.2012 09:09 #3599 : JiiKoo
JiiKoo vastasi aiheeseen: Joomla 3.0 usein kysytyt kysymykset
Skafun kirjoitus on julkaistu myös artikkelina Ohjeita -> Usein esitetyt kysymykset -artikkelikategoriassa tällä sivustolla. ( www.joomla.fi/ohjeita/usein-kysytyt-kysymykset )

Juttu on hyvä yleisohje myös Joomlan tämän hetkisestä tilanteesta.

Jos oikein tulkitsen niin, Joomla 1.5 - versioon ei enää julkaista bugi- ja/tai tietoturvapäivityksiä.

Kokemus on asia, jonka saat heti kun olisit tarvinnut sitä.
jaakko.korhonen(at)jg-oppimiskeskus.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • sutinse
  • sutinse hahmo
  • Vieras
  • Vieras
05.11.2012 21:32 - 05.11.2012 21:32 #3751 : sutinse
sutinse vastasi aiheeseen: Joomla 3.0 usein kysytyt kysymykset
Kannattaa huomata, että Joomla 3.0 php-tason vaatimus on 5.3.1, mm. Joomla 2.5 vaatimus oli 5.2.4.

Esim. käyttämässäni verkkohotellissa php-taso on vielä tuo 5.2.4, joten päivitys Joomla v3.0 ei onnistu.

Vaatimusluettelo
www.joomla.org/technical-requirements.html
Last Edit: 05.11.2012 21:32 : sutinse.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.11.2012 22:02 #3752 : Mortti
Mortti vastasi aiheeseen: Joomla 3.0 usein kysytyt kysymykset
Järjestelmävaatimukset/Technical Requirements on aina mainittu julkaisu-uutisessa, jotka tulee lukea:
Joomla 3.0.0 Released
Joomla 3.0.1 Released

Finnish Joomla! Language Coordinator | One of the guys behind Joomla.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.042 sekuntia