Kuinka valita sivustolle sopivimmat lisäosat, osa 4.1: JEDin penkomista artikkelin käännös

  • Kharadus
  • Kharadus hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
06.09.2013 13:43 - 06.09.2013 14:08 #5722 : Kharadus
Kharadus loi aiheen: Kuinka valita sivustolle sopivimmat lisäosat, osa 4.1: JEDin penkomista ar
Alkuperäinen artikkeli löytyy osoitteesta magazine.joomla.org/issues/issue-sept-2013/item/15...an-extension-searching-the-jed

Kuinka valita sivustolle sopivimmat lisäosat, osa 4.1: JEDin penkomista

Oltuani osa Joomla-yhteisöä yli kuusi vuotta, käy joskus mielessäni miten selvisimme aikoina, jolloin ei ollut Facebookia ja Twitteriä mistä pyytää neuvoja ja opastusta lisäosien käytössä. Tämä pisti minut miettimään osaavatko nykyiset uudet käyttäjät hyödyntää JEDiä etsinnöissään. Hyödyntää…mitä?



Joomlan lisäosahakemisto (JED – Joomla Extensions Directory , extensions.joomla.org ) on hakemisto, jossa ylläpidetään kaikenlaisia lisäosia Joomlan versioille 2.x ja 3.x, sisältäen niin lomakkeita, CRM:iä, sähköisiä kauppoja, soittimia yms… (vitsailen, mutta jos sitä ei löydy, voi sen aina yrittää luoda!). Tällä hetkellä JEDistä löytyy yli 7000 lisäosaa.

Niille, jotka etsivät lisäosia versiolle 1.5 haluaisin sanoa vain, että päivittäkäähän jo ne Joomlanne. Olen kuitenkin hyvällä tuulella, joten annetaanpa nyt vielä kerran linkki vanhemmillekin versioille, archive.extensions.joomla.org/ .

JEDissä on useita tapoja löytää lisäosia. Perinteinen hakukenttä löytää sivun oikeasta ylälaidasta, linkki tarkennettuun hakuun valikosta, vasemmalta löytyy myös kategoriavalinnat ja aina voi kokeilla onneaan napsauttamalla yhtä uusista, esille tuoduista lisäosista.

Perushaku

JEDin oikeasta ylälaidasta löytyy Etsi-kenttä. Kirjoita siihen avainsanasi ja hae tulokset sille. Mutta mitä avainsanaa kannattaisi käyttää, käyttääkö kehittäjä samaa sanaa jonka hakija sattuu valitsemaan? Ajatellaanpa avarammin hetkisen aikaa.

Seuraava on puhdas esimerkki avarasta ajattelusta. Sanotaan, että haluan lisäosan, jonka kautta myydä lippuja joihinkin tapahtumiin. Aloitan etsimällä sanalla ’tickets (lippuja)’. Hakutuloksessa näkyy myös lisäosat, jotka käsittelevät tukipyyntöjä (support tickets), joten laajennan hakuni muotoon ’tickets events’. Tarpeettomien hakutuloksien määrä väheni heti, mutta onkohan valikoimassa sopivin lisäosa tarkoituksiini? Mitä jos olisin kokeillut hakusanoja ’event booking (tapahtumien bookkaus)’? Hakua tehdessä kannattaa miettiä useita mahdollisia avainsanoja, eikä vain yrittää ensin mieleen tulevaa.

Tulokset saatuani joudun vielä vertailemaan jokaisen ehdotetun lisäosan hintaa (vapaa käytettäväksi vai maksullinen), sekä niiden yhteensopivuutta Joomlani version kanssa. Tämä vie tuskastuttavan pitkään, voisikohan sen tehdä nopeammin säästäen kallisarvoista aikaani? Onnistuu, laajennettu haku (advanced search) auttaa tähän ongelmaan.

Laajennettu haku




Jos haluat rajoittaa hakutuloksia alusta pitäen, on laajennettu haku mitä etsit. Käytettävissä on seuraavat suodattimet:

• Kategoria (Category)
• Lisäosan nimi (olettaen, että se on tiedossa) (Extension name, if known)
• Kuvaus (avainsanoja) (Description via keywords)
• Lisenssi (license)
• Tyyppi (type)
• Yhteensopivuus (compatibility)
• Lisäosa sisältää (extension includes)

Näitä suodattimia käyttäen voidaan tulosten määrää rajoittaa helposti ja nopeasti kohdistumaan vain tarpeet tyydyttäviin lisäosiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yrittäessään olla liiankin spesifinen saattaa ohi mennä käyttökelpoisiakin lisäosia. Ensimmäistä kertaa käyttäessä kannattaa muutella suodattimien asetuksia ja seurata miten hakutulokset vaihtuvat saadakseen paremman kuvan niiden vaikutuksesta.

Itse käytän pääasiassa kuvausta, yhteensopivuutta ja tyyppiä.

Kuvaus: kirjoitetaan yksi tai useampi avainsana tähän (ihan kuten perushaussakin), jotka kuvailevat haluttua lisäosaa. Helppoa, ja muuttuu aina vain helpommaksi.

Yhteensopivuus: Jos käytössä on Joomla 3.x, on 2.x version lisäosien näkyvyys aika tarpeeton (ja sama toisinpäin). Tämä saattaa joskus rajata hyödyllisiäkin ulos listasta, mutta kuten aiemmissa artikkeleissa mainittiin, pitäisi tekijällä olla versiot ja lisäosat tiedossa jo ennen kuin alkaa varsinaisesti rakentamaan projektiaan.

Tyyppi
: Helpohko tapa rajata näkyville vain ilmaiset tai maksulliset lisäosat tuloksissa. Jos tekeillä on matalan budjetin projekti, saattaa olla tarpeen nähdä vain ilmaiset lisäosat. Jos asiakas on vaikkapa isompi yritys, on varmaankin kätevämpää aloittaa haku maksullisista lisäosista, joille on vahva tuki. Tämän asetuksen ilmaisena merkitsemät eivät välttämättä ole täysin ilmaisia, vaan jotkin osa-alueet kuten tekninen tuki tai dokumentaatio saattavat olla näissäkin maksullisia.

Osassa 4.2 jatkamme tutustumista JEDiin kategorioiden ja allekirjoittaneen omien kokemusten pohjalta eri lisäosista. Alun perin en edes suunnitellut käsitteleväni JED-hakua artikkelisarjassani, mutta koska olen saanut niin paljon jatkuvaa palautetta, missä ihmiset tiedustelevat mitä lisäosaa heidän tulisi käyttää tai mistä sen löytää, syttyi minulle palava halu lisätä tämä osio mukaan. Jos hallitsee JEDin käytön, löytää parissa minuutissa etsimänsä sen sijaan, että odottaisi tunteja jonkun vastausta foorumviestiin.

Seuraavaa artikkelia odotellessa, hyviä hakuja!
Last Edit: 06.09.2013 14:08 : Kharadus.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.033 sekuntia