Kuinka kuvailla Joomla taviksille (osa 1)

  • Kharadus
  • Kharadus hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
21.11.2013 12:35 - 26.11.2013 09:46 #6113 : Kharadus
Kharadus loi aiheen: Kuinka kuvailla Joomla taviksille (osa 1)
//Edit: Kuvalinkit korjattu, pahoittelen viivettä. //

Alkuperäinen artikkeli löytyy osoitteesta: magazine.joomla.org/issues/issue-nov-2013/item/159...a-for-non-technologists-part-i

Kuinka kuvailla Joomla taviksille (osa 1)

Tässä kuussa pyrin selventämään Joomlan toimintaa käyttäjille, joilla ei ole minkäänlaista aiempaa teknistä tietotaitoa. Aloitamme määrittelemällä Joomlan CMS:nä (content management system – sisällönhallintajärjestelmä). Eli Joomla tekee… mitä? Se on yksinkertaista: Joomla antaa sinun hallinnoida mitä tahansa sisältöä (content) verkossa, mikä kattaa aikalailla kaiken mitä voit kuvitella.



Alussa sisällöllä tarkoitettiin vain tekstiä, mutta myöhemmin se alkoi kattaa multimediasisällön ja ajan myötä Joomlasta on tullut yksi kattavimmista tuotteista minkälaisen tahansa sisällön hallinnointiin.

Mutta miten se tapahtuu?

Otetaan esimerkiksi verkkoportaali, joka näkyy selaimessa. Aloitetaan lopusta…

Yleensä tiedämme, kuinka haluamme tuoda esiin tietoa selaimessa, ennen kuin puutumme yksityiskohtiin kuten tarvitsemmeko logistiikanhallintaa, kielten määrä tai kuinka monta kirjautumisyritystä, ennen käyttäjän lukitsemista, ja lähes aina ennen kuin tiedämme luommeko kaksikymmentä vai kaksisataa kategoriaa sisältömme järjestelyyn.

Joomlassa tieto tuodaan esille sivupohjan kautta. Voit kuvitella sivupohjan paperiarkkina jota pidetään edessäsi:



Yläpuolisessa kuvassa sivupohja on ainoa asia jonka näemme paperin läpi.

Mitä, etkö näe mitään?

Etpä tietenkään! Nähdäkseen jotakin, tulee sivupohjan koodaajan (sivupohjansuunnittelijan) tehdä aukkoja kohtiin, joista haluttu tieto näkyy, kuten asiakas on halunnut. Oma paikkansa löytyy otsikolle, toinen tärkeälle tiedolle, yksi rekisteröityjen asiakkaiden sisäänpääsylle, ja vielä yksi näyttämään yleisempää tietoa. Tarvitaan siis melkoinen joukko aukkoja paperiin. Nyt näemme paperin aukkojen läpi:





Sivuston yleisilme voidaan luoda omannäköisellä sivulla tai sivupohjan kehittäjää voidaan pyytää luomaan se. Meidän tapauksessamme, erottaaksemme sen taustasta, jotta siitä näkee läpi, jätämme sen tyhjäksi. Sivustollamme vierailevat todennäköisesti kuitenkin pitävät mukavampana lukea valkoista taustaa vasten, kuten he ovat tottuneet, eivätkä jonkin toisen värin tai mallin mukaisesti.

Nyt alamme näyttämään tietoa, joka Joomlassa yleensä tapahtuu moduuliksi kutsutun osan kautta.




Käytämme kirjautumismoduulia rekisteröityneille käyttäjille nähdäksemme tekeekö se mitä haluamme, tai parhaassa tapauksessa pyydämme Joomla-eksperttejämme testaamaan toimiiko se kuten haluamme.

Varmistuttuamme, että tämä toimii kuten haluamme, lisäämme sen yhteen sivupohjamme paikoista.



Ensimmäinen moduulimme näkyy sivupohjassa!

Jatkamme eteenpäin.

Mennäänpä artikkelien hallintaan, johon tutustumme myöhemmin, ja kirjoitetaan neljä tai viisi artikkelia, määritellen että näiden ei tulisi näkyä pääsivulla, ja sijoitetaan niistä pari nostettujen kategoriaan. (Vielä emme tiedä, mitä kategoriat ovat, mutta ei pelkoa, se selviää myöhemmin).

Nyt julkaisemme toisen moduulin, joka näyttää vain nostetun sisällön. Lisäosien hallinnassa olemme valinneet näkymään otsikon, sekä artikkelin ensimmäiset sata merkkiä ja ensimmäisen kuvan, joka artikkelissa on. Kun otsikkoa tai kuvaa painetaan, tulisi artikkelin kokonaisuudessaan tulla näkyviin sivupohjan keskelle.




Moduulin julkaisun jälkeen se tulee näkyville siinä sivupohjan osassa, jonka sille valmistimme. Nyt vain kaksi viidestä artikkelistamme näkyy tavalla tai toisella portaalissamme.

Missä tämä sisältö julkaistaan, jos ne eivät ole osana moduulia, mutta niitä hallinnoidaan komponentin kautta?




Artikkelien hallinnan komponentti löytyy portaalimme takaosasta, jota kutsumme Ylläpito-portaaliksi.

Mikä sitten on komponentin ja moduulin välinen ero?

Moduulin pääasiallinen tavoite on näyttää jotakin (yleensä sisältöä, mutta vaikka esimerkiksi kellonajan tai jotakin muuta tietoa) sivupohjan kautta, kun taas komponentti yleensä hallinnoi kyseistä sisältöä tai tietoa (luoden artikkeleja, lisäten mediaa portaaliin, jne.).

Moduulien tapauksessa asetukset tehdään ylläpitopuolella, mutta se on yleensä huomattavasti yksinkertaisempi kuin komponentti. Komponentti luo tarvittavan tiedon usealle moduulilla, jotka näkyvät useissa portaalisivustoissa eri tavoilla ja eri muodoissa.

Komponenttien kautta julkaistu sisältö voi vaihdella ajan kanssa riippuen toimintalogiikasta, joka on näissä tuettu. Se voidaan esimerkiksi ohjelmoida näyttämään eri osia sisällöstä sivupohjassa kellonajasta riippuen.




Tämä voi samalla saada uuden moduulin ilmestymään uudella sisällöllä, jota ei siellä aiemmin ollut.

http://lh6.googleusercontent.com/LGg13QEQbqQ-IUp9UURcUJMDz8mwmTOh76w6VFz1kZYEGAHzq3RbmOc-tRP98hgpbACiHsYSN5Ocggy5KKoot1x2P7M5EvRGIA5XesNjUR1R2i0O319X6tEBxg

Kuten on nähtävissä, viimeisimmän moduulin näyttämä sisältö on eri, kuin aiemmissa moduuleissa olleet. Esimerkiksi toisella kielellä oleva artikkeli saattaa tulla näkymään, koska selaimeni kieli on tunnistettu.

Liitännäinen on se, joka on vastuussa vaihtelevasta käytöksestä olemassa olevissa komponenteissa tai moduuleissa.

Näin olemme saaneet selville, että Joomla-sivusto koostuu useista osasista:
• Sivupohja
• Komponentti
• Moduuli
• Liitännäinen




Jos kuvitellaan kakun olevan Joomla, olisi ydin ananas ja mansikka (turvallisuus, käyttöoikeudet tietokantaan jne.), osioita joihin käyttäjällä ei ole suoraa yhteyttä. Meillä on yhteys ulkopuoliseen kiiviin eli lisäosiin, jotka näyttävät tietoa selaimen kautta (moduulit, sivupohjat, kielet, komponentit). Ja välistä löytävät kaikki ne lisäosat, jotka monipuolistavat ydintoimintoja tarjotakseen tietoja näytettäväksi ulommilla ”Joomlamme” osioilla (komponentit, liitännäiset jne.).

Olemme päässeet CMS:n visuaalisen rakenteen kuvauksen loppuun. Aion kirjoittaa Joomlan tiedostorakenteen luonteesta, ja kuinka se mahdollistaa hyväksikäytön, mutta se olisi liikaa yhdelle artikkelille. Jos kirjoittamani on herättänyt mielenkiintosi, käsittelemme seuraavissa osissa tarkemmin kategorioita, upotettuja kategorioita, valikkoja, toimintoja, jotka liittyvät valikon nimikkeisiin, käyttäjiin, oikeuksiin, jne.




Artikkeli PDF-muodossa:


Tämä liitetiedosto on piilotettu vierailta.
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy nähdäksesi se.
Last Edit: 26.11.2013 09:46 : Kharadus.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.045 sekuntia