Piilovalikoiden käyttö (artikkelin käännös)

  • Kharadus
  • Kharadus hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
13.03.2014 10:36 - 13.03.2014 14:36 #6670 : Kharadus
Kharadus loi aiheen: Piilovalikoiden käyttö (artikkelin käännös)
Alkuperäinen artikkeli löytyy osoitteesta: magazine.joomla.org/issues/issue-mar-2014/item/1790-using-hidden-menus

Piillovalikoiden käyttö

Oletko joskus halunnut lisätä artikkelista linkin toiseen artikkeliin, ilman että lisäisit tuota toista artikkelia osaksi päävalikkoasi, mutta törmäsit ongelmiin havaitessasi, että suosikkimoduulisi eivät enää toimineet osana tuota artikkelia? Vastaus moduulien toimivuuteen löytyy piilovalikoiden (myös näkymättömän valikon nimellä kutsutta) kautta.





Piilovalikko

Kyky valita, mitkä julkisivupuolen moduuleista toimivat artikkeleissa, jotka näkyvät vain toisten artikkelien kautta linkattuina, tai itse tehtyjen moduulien (custome module) linkeissä, on ominaisuus, jota monet asiakkaat kaipaavat. Helpoin tapa tehdä tämä on luoda näkymätön valikko, käyttäen Valikon käsite (menu item) –toimintoa, johon on yhdistetty ”Yksittäinen artikkeli (Single Article)”. Tämä saadaan toimimaan seuraavasti.

Tämä on yksinkertainen temppu, joka mahdollistaa yhden tai useamman moduulin näkymään määrätyissä sijainneissaan ja mahdollistaa niiden muokkaamisen samalla tavalla, kuin sivustosi tavallisten artikkelien muokkaamisen, lisäämällä Valikon nimikkeen piilovalikon sisälle. Sitä kutsutaan piilovalikoksi tai näkymättömäksi valikoksi koska se on julkaistu moduulin sijaintiin, jota ei ole näkyvillä missään sivuston julkisivussa. Tätä tekniikkaa käytetään myös ohjattaessa liikennettä jollekin tietylle sivulle.

Miksi käyttää piilotettua, näkymätöntä valikkoa?

Suurin osa Joomlan versioiden 2.5 ja 3.x sivustojen ylläpitäjistä käyttää myös jotakin JCE:n versiota. Esimerkiksi JCE:n avulla on helppoa lisätä artikkeliin linkkejä aiheeseen liittyvään materiaaliin JCE Media Boxin kautta.

Halutessasi lisätä linkin, joka johtaa näyttämään tekstiä toisesta artikkelista tai johtaa Oman HTML-moduulin (Custom HTML) sisältöön, voit käyttää JCE Media Boxia valitaksesi joko ”Artikkelin sisäisen linkin (Article Internal Link)" tai vaihtoehtoisesti ulkopuolisen linkin (external link). Ongelmaan törmäät painaessasi linkkiä nähdäksesi sisällön julkisivupuolella, kun moduulit, jotka oletat näkeväsi, katoavat. Ratkaisu tähän löytyy Valikon nimikkeen lisäämisestä näkymään osana piilovalikkoa.

Miten ottaa käyttöön piilovalikko

Ratkaisu on yksinkertainen toteuttaa, joudut vain luomaan ylimääräisen valikon vaikkapa nimikkeellä ”Piilovalikko” tai ”Näkymätön valikko”, jota ei ole tarkoituskaan koskaan nähdä julkisivupuolella.





Tämän jälkeen lisäät tähän piilovalikkoon valikon nimikkeen, joka linkataan artikkeliin, jonka jälkeen voit käyttää tuota valikon nimikettä muokataksesi artikkelissa näkyvien moduulien toimivuutta.

Miksi tämä toimii?

Navigoidessasi valikoiden läpi päätyäksesi artikkeliin palvelin tietää, mitä valikon nimikettä painoit ja haluat näkyvän, ja tämä valikon nimike ohjaa komponenttiin (com_contenttiin artikkelien tapauksessa), joka määrää millä tavalla se näytetään (Yksittäisenä artikkelina – Single Article), artikkelin ID:n sekä listan moduuleista, jotka on valittu toimimaan kyseisen artikkelin katselemisen yhteydessä. Eli valikon nimike tietää kaiken mahdollisen siitä, miten artikkelin kuuluisia käyttäjälle näkyä.

Valitessasi jonkin artikkelin linkin kohteeksi palvelin tietää (ei SEF) URL-osoitteen kautta, että haluat saada näkyville tietyn numeron, kuten esimerkiksi artikkelin tunnisteen ID=123. Tämä tiedon pohjalta palvelin osaa kaivaa linkitetyn artikkelin tietokannasta, mutta se ei tunnu kyseisen artikkelin kontekstia – minkä tyyppinen artikkeli on, mikä muu sisältö saattaisi liittyä samaan asiaan ja mitä moduuleita näyttää sen kanssa. Niinpä Joomla on ohjelmoitu toimimaan niin, että jos artikkelin tunniste (article id) on ainoa tunnettu osio, se etsii tietokannasta valikon nimikkeitä pyrkien löytämään, onko jokin niistä asetettu näyttämään tuota artikkelin tunnistetta. Mikäli näin on, toimii Joomla aivan, kuten käyttäjä olisikin painanut valikon nimikettä suoran linkin sijaan. Jos valikon nimikettä EI löydy, ei Joomla pysty jatkamaan tilannetta, mikä johtaa siihen, että moduulisi ei näy.

Tarkoituksenamme oli, että artikkelimme ei olisi päävalikon osana. Sitä ei pitäisi näkyä sivuston navigaatiossa. Luomalla valikon nimikkeen piilovalikkoon, on etsintä valikon nimikkeelle, joka sisältää tämän artikkelin tunnisteen, onnistunut. Näin artikkeli näkyy kaikkien haluttujen moduulien kanssa, mutta koska piilovalikko ei ole julkisivupuolella näkyvässä moduulissa, ei kukaan sitä koskaan näe. Voila!

Tätä tekniikkaa käytetään myös ”johdatussivujen (landing pages)” kanssa SEO-tarkoituksiin, sekä näkyviin tuleviin mainostuslinkkeihin, joita ei myöskään näy sivuston päänavigaatiovalikossa. Nämä sivut on suunniteltu näyttämään sisältöä käyttäjille, jotka tulevat sivustolle sosiaalisen median, muiden verkkosivujen tai hakukoneiden linkkien kautta.

Tässä esimerkki:


Meillä on kolme linkkiä (link1, link2, link3) artikkelin sisällössä, jotka linkittyvät asiaan liittyviin artikkeleihin, joilla ei ole valikon nimikettä itselleen päävalikossa. Lisäämme siis valikon nimikkeet (Link1, Link2, Link3) näille artikkeleille Näkymätön valikko-valikkoon.





Määritä moduulit kolmelle artikkelillemme muokkaamalla valikon nimikkeitä ”Link1, Link2, Link3” Näkymätön valikko- valikon alta, kiinnittäen huomiota moduulien näkyvyyteen kullakin valikon nimikkeellä. Tehtyämme tämän, näkyvät halutut moduulit osana sisältöä riippumatta siitä, miten artikkeli linkataan. Prosessoidessaan artikkelin linkkiä Joomla pyrkii löytämään valikon nimikkeen, joka viittaa kyseiseen artikkeliin, mistä tahansa valikosta, mutta jos sitä ei löydy, käytetään valikon nimikettä määräämään miten moduulit näkyvät. Ei valikon nimikettä, ei moduuleja.





Testataksesi tätä ideaa luo kolme moduulia sivustollesi, ja aseta ne aluksi näkymään vain pääsivulla. Tee ne näkyviksi myös näille kolmelle artikkelille muokkaamalla valikon nimikettä Näkymättömässä valikossa, muistamalla ruksittaa näkyvyys-laatikko.





Nyt painaessasi link1:stä artikkelissa sivuston julkisivupuolella, näkyvät moduulit tämän artikkelin kanssa, koska ne ovat määritetty näkymään valikon nimikkeiden ”Link1, Link2, Link3” kanssa Näkymätön valikko-valikossa.





Tämä oli alun perin ranskankielinen artikkeli, joka käännettiin ja laajennettiin englanniksi. Aiempi materiaali löytyy Joomlan tammikuun 2014 numerosta.
Last Edit: 13.03.2014 14:36 : JiiKoo.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.039 sekuntia