LTS vai STS? (artikkelin käännös)

  • Kharadus
  • Kharadus hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
13.03.2014 12:30 - 13.03.2014 14:35 #6671 : Kharadus
Kharadus loi aiheen: LTS vai STS? (artikkelin käännös)
Alkuperäinen artikkeli löytyy osoitteesta magazine.joomla.org/issues/issue-feb-2014/item/173...ween-joomla-lts-or-sts-release

LTS vai STS? Kas siinä pulma

Aloittaessasi uuden sivuston tekoa törmäät kysymykseen pitäisikö se tehdä käyttäen senhetkistä Joomla! Long Term Support (LTS) –julkaisua, vai uusinta Joomla! Short Term Support (STS) –julkaisua? Luonnollisesti oikea vastaus on: se riippuu. Kokemuksesi tulee riippumaan valinnastasi. Tämä artikkeli kattaa erilaisten sivunomistajatyyppien alalajit, ja mitä he odottavat sivustoiltaan, avainkohtia, joita miettiä, sekä joitakin esimerkkitilanteita.



Tämän artikkelin kirjoittivat yhteisvoimin Jennifer Gress ja Duke Speer. Se alkoi väittelyn muodossa, mutta päädyimme olemaan samaa mieltä asioista turhan usein. Jennfer Gressin profiilin voit katsoa täältä .

Käytämme termejä LTS ja STS sen sijaan, että käyttäisimme tiettyjä versionumeroita, jotta artikkeliin voitaisiin viitata riippumatta siitä, mitä tulevaa Joomlan suurempaa julkaisua lukija harkitseekaan. Konseptit ja huomioitavat asiat pätevät yleisemmällä tasolla, kuin pelkästään Joomlan versioon 2.5(LTS-versio helmikuusta 2014 lähtien) ja versioon 3.x (STS helmikuusta 2014 lähtien): niiden tulisi päteä aivan yhtä hyvin, kun 4.5 on voimassa oleva LTS ja 5.x on STS. Huomioitavat seikat pysyvät samoina.

Joomlan suunnittelufilosofiana on, että kaikki muutokset, jotka vaikuttavat siihen, miten kolmannen osapuolen lisäosat toimivat käytössä olevan version kanssa ja käyttävät Joomlan pääkoodia (ytimen APIa) lukitaan julkaisusarjan ensimmäisessä versiossa (x.0), sekä siihen valtavaan työhön, jota taaksepäin yhteensopivuus tästä eteenpäin vaatii. Näin lisäosan, joka on muokattu yhteensopivaksi senhetkisen STS:n kanssa, pitäisi toimia tässä julkaisusarjassa riippumatta myöhemmistä muutoksista. Käytännönsyistä, koska tässä on niin paljon muuttujia ja liikkuvia osia, ei tämä tavoite välttämättä aina toteudu, joten käyttäjien kannattaa testata uuteen versioon päivittäessä lisäosiensa toimivuus, ennen kuin ne julkaistaan tuotantosivulla.

Valittaessa LTS:n ja STS:n välillä, jakautuvat asiakkaat (sivun omistajat) yleensä kolmeen luokkaan:


Joko he haluavat:

1. Että heidän sivustonsa on mahdollisimman turvattu tulevaisuudessa: He haluavat sivustonsa olevan uusimmalla mahdollisella Joomlan versiolla heti julkaisusta lähtien, ja ovat valmiita maksamaan (joko teknisen tuen työntekijöiden ajalla tai rahalla) julkaisun jälkeisestä huollosta. Jotkin saattavat jopa haluta hehkuttaa käyttävänsä uusinta Joomlaa uusimpien ominaisuuksien kanssa, mutta todennäköisemmin he haluavat varmistuksen tulevalle, sekä mahdollisimman pitkään tuetun version, sekä käyttää versiota, jota aktiivisesti kehitetään ja parannellaan, koska he näkevät sen turvallisimpana vaihtoehtona. Heillä ei ole hajuakaan tulevista pienjulkaisujen ominaisuuksista, joita he saattaisivat haluta, mutta he pitävät ajatuksesta, että kun sellainen pääkoodin osaksi lisätään, voivat he siirtyä siihen ilman migraatiota. Ominaisuuden käyttöönottaminen saattaa olla vain ’Julkaise’(published)-asetuksen painamista vaille.

2. Saada sivu toimintaan, uhraamatta sille myöhemmin ajatusta: Heillä on erittäin rajalliset resurssit ja usein sekavat, ja myös matalat odotukset. He tarvitsevat etukäteen määritellyn laukaisubudjetin ja vaativat, etteivät he joudu maksamaan tai käyttämään aikaa julkaisun jälkeiseen huoltoon. Heidän vaatimukset eivät koske STS-versioiden kautta lisättyjä ominaisuuksia. He ymmärtävät LTS-version elinkaaren, ja lyhyen tähtäimen kulujen minimointi on tärkeämpään, kuin tulevaisuudessa tapahtuva migraatio. Yhden painalluksen päivittämistä LTS-versiosta seuraavaan LTS-versioon komponentille ei pidetä tärkeänä, ja uudelleenasennus toiseen STS-sivupohjaan sopivilla sivupohjanylikirjoituksilla on vain mahdollisuus virkistää sivuston yleisasua. Tämä on staattinen sivusto, joka vaatii vain tietoturvapäivityksiä, joten se on parasta tehdä LTS-version pohjalta, jotta käyttöliittymän osat eivät missään välissä muutu. Kaikki yhden painalluksen päivitykset voidaan hoitaa heidän itsensä toimesta, ilman että sivuston ulkoasu muuttuu mistään syystä.

3. Antaa ammattilaisten päättää: He näkevät sivuston suunnittelijat ammattilaisina, jotka osaavat valita asiakkaansa sivustolle parhaiten sopivat työkalut. He antavat ominaisuustoivelistansa ja suunnittelijan mielipiteen määrätä sopivimman version. Tämäntyyppiselle sivuston omistajalle käymme läpi suunnittelulistan vaatimusten pohjalta. On mahdollista, että jotkin halutut ominaisuudet saa parhaiten tai pelkästään otettua käyttöön LTS-versiossa, STS-versio tärkeälle lisäosalle ei ole olemassa, tai vaatii vielä työtä. Vaihtoehtoisesti jotkin ominaisuudet, kuten tärkeä tietoturvamuutos, ovat parhaiten tarjolla tai tulossa oletukseksi STS-versioon.

Nyt, kun olemme selville sivuston omistajan mieltymyksistä ja tiedämme, onko valinta käsissämme suunnittelijana, voimme päättää LTS- ja STS-version välillä.

Tärkeitä huomioonotettavia seikkoja:

Palvelimen tekniset tiedot


Täyttyvätkö Joomlan viimeisimmän STS-version vaatimukset palvelimella? Jos eivät, ja asiakas ei halua vaihtaa palveluntarjoajaa, ei sinulla ole vaihtoehtoa. Joudut rakentamaan LTS-version pohjalle, jolla yleensä on vanhemmat ja matalammat tekniset vaatimukset, jotka palveluntarjoajasi palvelin todennäköisesti täyttää. Seuraavan vuoden aikana palveluntarjoaja toivottavasti päivittää palvelimensa, tai joudut vaihtamaan palveluntarjoajaa seuraavaa LTS-julkaisua varten. Voit tarkastaa Joomlan tuoreimmat tekniset vaatimukset osoitteesta: www.joomla.org/about-joomla/technical-requirements.html

Lisäosien saatavuus

Varmista, että kaikki lisäosat, joita haluat käyttää STS-julkaisun kanssa, ovat päivitettyjä ja yhteensopivia sen kanssa (ottaen huomioon, että sivupohjasi on lisäosa). Varmista kehittäjien sivustoilta, että lisäosiesi kehittäjät testaavat lisäosansa testiperiodin aikana, joka edeltää jokaista STS-julkaisua. Jos he vain luottavat siihen, että heidän tuotteensa pysyy yhteensopivana, tai että käyttäjät ilmoittaisivat sivuston toimimattomuudesta, joudut todennäköisesti etsimään vaihtoehtoisia lisäosia. Kannattaa muistaa, että STS-version valitseminen tarkoittaa sitoutumista päivittämään se säännöllisesti uusimpaan, kunnes LTS-versio tulee ulos. STS-version kehittyessä ajan myötä saattaa ilmetä tarve päivittää jokainen (ei kovin todennäköistä) kolmannen osapuolen lisäosa, joita käytössä on (mukaan lukien sivupohja ja sen HTML-ylikirjoitukset).

Budjetti

Jos rakennat tuoreen sivuston senhetkiselle Joomlan LTS-versiolle, saatat joutua tekemään minimigraation seuraavaan LTS-versioon, kun se julkaistaan. Joomlan asennuksen yhteydessä tulevat osat voidaan todennäköisesti päivittää yhden painalluksen päivityksellä, mutta tämä ei päivitä lisäosia ja pelkkä yhden painalluksen päivityksen käyttäminen saattaa aiheuttaa muutoksia asennustiedostoihin API-päivitysten myötä, jotka voivat rikkoa hyvinkin koodatun lisäosan. Suurin osa kolmannen osapuolen lisäosista pitää poistaa ja asentaa uudelleen, ja niiden tiedot saatetaan siirtää uuteen muotoon. Tarkasta jokaisen lisäosan ohjeista miten niiden päivittäminen tulisi suorittaa. Sinun kannattaisi varata tälle aikaa ja mahdollisesti vaadittavia tilausmaksuja ennen, kuin käyttämäsi version päätepäivämäärä (End Of Life – EOL) tulee vastaan.

Jos taas rakennat sivuston senhetkiseen STS-julkaisuun, pitäisi sinun varata aikaa, rahaa tai molempia testataksesi ja asentaaksesi jokaisen versiopäivityksen, kunnes siirtyminen LTS-julkaisuun on mahdollista. Saatat joutua tekemään joitakin ulkoasu- ja CSS-muutoksia, tai kamppailla muutaman bugin kanssa matkan varrella (ovat ne sitten Joomlan asennukseen liittyviä tai kolmannen osapuolen lisäosiin liittyviä), jotka vievät oman aikansa. Sinun kannattaisi ennalta varata aikaa jokaisen päivityksen testaamiseen STS-version testisivustolla, ennen kuin asennat ne julkaistulle sivustolle, ellet halua valmistautua palauttamaan sivustoa täyden varmuuskopion kautta, mikäli suoritat testailun julkaistulla sivustolla.

Valitessasi STS-versioon siirtymisajankohtaa olet käytännössä budjetoimassa aikaa ja vaivaa, jota tulevaisuudessa joudut sivustoa varten käyttämään. Jos STS on versiossa x.2, ei olla kuin parin askeleen päässä LTS:stä. Jos taas aloitat rakentamisen versiolla x.0, on sinulla vielä lukuisia (x.1, x.2, x.3, x.4, x.5) askelia matkaa LTS-julkaisuun.

Jos et halua kamppailla mahdollisten bugien tai väliaikaisesti rikkinäisten toimintojen kanssa, kannattaa sinun todennäköisesti harkita sivuston rakentamista LTS-julkaisuun. Jos taas et halua migraatiosta ennen pitkää aiheutuvaa työtä, saattaa STS-julkaisun ympärille rakentaminen olla sinulle parempi vaihtoehto.

Varmaa, yksiselitteistä vastausta ei ole, koska jokainen sivuston rakentaja ja sivusto ovat erilaisia. Joten otetaanpa avuksi pari esimerkkitilannetta, ja meidän valintamme LTS- ja STS-julkaisun väliltä näiden kohdalla.

Esimerkkitilanteita


Tilanne #1
Yksinkertainen sivusto, joka on rakennettu Joomlan asennustiedostojen, Akeeba Backupin, JCEn ja sivupohjan päälle.

Duke: Joomlan STS-julkaisu. Jopa ensimmäisen ”x.0.0” STS-julkaisun kanssa, tämä on hyvä mahdollisuus pysyä uusien kehitysaskelien mukana käyttösivuston kanssa, joka antaa sivuston kehittäjän lisätä STS-version portfolioonsa. Anna pari viikkoa kulua ensimmäisen julkaisun jälkeen ja seuraa bugi-ilmoituksia. Jos ilmoitetut bugit ovat sivustollesi ylitsepääsemätön ongelma, odota seuraava bugeja korjaavaa julkaisua; muussta tapauksessa tässä on tilaisuutesi saada ensikäden kokemusta uusien asennuksen yhteydessä asennettavien tiedostojen ja ominaisuuksien kanssa. Asennussivupohjan muokkaaminen on turvallisin vaihtoehto. Jos julkaisu on jo kolmekymmentä päivää vanha, ovat suurimmat sivupohjien suunnittelijat yleensä mukana kuvioissa uusien tuotteidensa kanssa.

Jenn:
Joomlan STS-julkaisu. Olen samaa mieltä, Akeeba & JCE ovat molemmat toimineet moitteetta viimeisen parin STS-julkaisun yhteydessä, niitä päivitetään vauhdilla mahdollisten ongelmien ilmaantuessa, ja muut ominaisuudet löytyvät asennustiedostoista. Suuret sivupohjiensuunnittelijat, kuten RocketTheme, päivittävät sivupohjansa yleensä hyvin nopeasti STS-yhteensopiviksi uuden julkaisun ilmestyessä.

Tilanne #2


Sivuston on kuten yllä, mutta siinä on lisäksi EasyBlog tai vastaava monimutkaisempi komponentti, kuten SobiPro.

Jenn:
Joomlan STS-julkaisu. EasyBlog omaa erinomaisen teknisen tuen, ja he toimivat hyvin aktiivisesti korjatakseen mahdolliset bugi-ilmoitukset.

Duke: Olemme jälleen samaa mieltä, STS:hän se. Saattaisin kuitenkin odottaa versioon ”x.1” saakka monimutkaisen komponentin ollessa kyseessä. Perusteluna se, että vaikka ”x.0” versio onkin vakaa, ovat monien lisäosien yhteensopivuus toisten kanssa vasta testauksessa. Ensimmäiset pari kuukautta ”x.0” julkaisun jälkeen ovat se aika, jolloin lisäosien kehittäjät totuttelevat Joomlan asennustiedostojen muutoksiin, sekä muiden kehittäjien lisäosien muutoksiin, ja etsivät parhaita tapoja tehdä ominaisuuksistaan toimivia ja yhteensopivia. Tässä vaiheessa ratkotaan ongelmat, kuten se, mitä versiota jQuerystä ja muista vastaavista kirjastoista muokataan, saavutaan yhteisymmärrykseen hyväksyttävistä sisäkkäiselementeistä ja BootStrap-luokista, joita käytetään moduuleissa, jotta luotaisiin HTML:ää, jota sivupohjien suunnittelijat voivat muokata ja silti pysyä kehityksessä mukana.

Monet suunnittelijat suunnittelevat sivupohjia, jotka muokkaavat ulkonäköä myös suurimmille komponenteille, kuten Kunena Forum, K2, JomSocial, sekä vastaaville suurille sähköisen kaupankäynnin komponenteille. Tämä yhdistettynä monimutkaisten, laajojen komponenttien valmisteluun ”x.0”-julkaisua varten saattaa johtaa tilanteeseen, joka hetkittäisesti vaikuttaa lähinnä villiltä länneltä. Tarvitaan kierros bugi-ilmoituksia ja –korjauksia ,sekä muutama kierros uudelleenarviointeja ennen kuin suurin osa lisäosapölystä laskeutuu, jotta sivupohjien suunnittelijat voivat keskittyä rauhassa työhönsä ilman jatkuvia, ulkopuolisia muutoksia.

SobiPro on täysin uudelta pohjalta rakennettu uudelleenkirjoitus suositusta Sobi2-tietokannasta, joka ennakoi ja hyödynsi joitakin Joomlan kehityksen edetessä tapahtuneita muutoksia asennuspaketissa. Ohjelmistojen kehittäjät, jotka käyttävät hyväkseen tilaisuutta tehdä lähes puhtaalta pöydältä uudelleenkirjoituksen ohjelmastaan tuoreen ison julkaisun yhteydessä, sekä huolehtivat ohjelmistojensa optimoinnista, sen sijaan että päivittäisivät päivityksen päälle vanhaa, vaikkapa versiolle 1.5-julkaistua ohjelmistoaan, herättävät minussa huomattavasti enemmän kiinnostusta, koska heidän tuotteensa ovat huomattavasti todennäköisemmin vakaita myös tulevaisuudessa. Se on myös todiste elinvoimaisesta yrityksestä, joka uudelleen sijoittaa tuotteisiinsa, ollen näin todennäköisemmin mukana myös Joomlan myöhemmissä vaiheissa, vaikka versioissa 4 ja 5. Minä esimerkiksi varmasti epäröisin ensimmäisessä versiossaan olevan lisäosan lisäämistä tuotantosivustolle, jos aikataulu on kiireellinen, mutta olisin varmasti ensimmäisten joukossa tukemassa kyseisen lisäosan kehitystä Joomlan itsensä mukana tulevaisuudessa.

Esimerkkitilanne #3

Valtava sivusto, jossa on todella paljon sisältöä, sekä useita käyttäjiä, jotka jatkuvasti päivittävät sisältöään. Verkkokauppa, jossa on yli 1000 tuotetta ja A/B-tuotetestaus. Jäsenyyssivusto, jolla on sosiaalisen verkottumisen komponentti. Tilaustyönä tehty sivupohja. Sivuston hajoaminen ei tule kysymykseenkään.

Jenn:
LTS-julkaisu, sekä aikaa tai rahaa budjetoituna seuraavaan LTS:ään siirtymistä varten sen ollessa ajankohtaista.

Miksi? Sen pitää olla vakaa. Sen pitää toimia. Sillä tapahtuu valtavasti asioita jatkuvasti. Sivupohja saattaisi vaatia päivitystä hyvin lyhyellä aikavälillä, jos käytössä olisi STS-versio. LTS-versiossa sivupohjan päivitystä voidaan viivyttää jonkin verran, ja se tarvitsee tehdä vain kerran. Migraatio tulee olemaan raskas, mutta sivusto toimii moitteetta senhetkisessä LTS-julkaisussa, kunnes koittaa aika A/B- tuotetestaamiselle ja toimintojen päivittämiselle. Tuskastunut ”huoh” saattaa edelleen nousta huulille. Siltikin, jos asiakkaan haluamat lisäosa löytyvät nykyiselle STS:lle, omaavat hyvän päivityshistorian sekä teknisen tuen, saattaisin valita STS-verson, jos tulevaisuuden kannalta vaadittavat tiedot olisivat erittäin hyvin selvillä.

Duke: Mitä hän sanoi! Todellakin!
Joomlan STS-julkaisut, jotka johtavat LTS-julkaisuun ovat vähän kuin hidastustöyssyjä ajettaessa. Kun sivusto on rakennettu ja testattu, on mahdollisuus ongelmien syntymiselle yhden painalluksen päivitysten yhteydessä olemattoman pieni, ja sekin voidaan minimoida testaamalla päivitys kehityspalvelimella ennen tuotantosivuston päivittämistä. Mutta jos on pienikin mahdollisuus suuren sivuston tietokannan hajoamiseen, miksi edes ottaa riskiä? Tänä responsiivisten ja javaskriptiin nojaavien sivustojen aikana, erityisesti sivustoilla jotka käyttävät sitä laskuihin ja lomakkeiden todentamiseen verkkokauppasivustoilla, saattaa yksikin huonosti koodattu päivityksensä yhteydessä kaataa kaiken javascriptin koko sivustolla.

Toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua vastaamaan otsikon esittämään kysymykseen tai ainakin helpottaa vastauksen etsimistä, jotta löytäisit ratkaisun, joka parhaiten sopii tekemällesi sivustolle. Voit vapaasti jättää palautetta tai kysymyksiä kommentteihin, autamme innokkaasti! Jenn & Duke
Last Edit: 13.03.2014 14:35 : JiiKoo. Syy: Otsikkoa korjattu

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.035 sekuntia