Joomla-koulutusta sivupohjien tekoon?

  • Räikkönen
  • Räikkönen hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
03.06.2012 10:37 - 03.06.2012 10:38 #2588 : Räikkönen
Räikkönen loi aiheen: Joomla-koulutusta sivupohjien tekoon?
Hei,

pidän itseäni aika kokemattomana Joomlan kanssa vaikka olen saanutkin aikaiseksi yhtä sun toista, joista "aloittelijat" olisivat ehkä hyvinkin otettuja, että "wow".

Kaipaisin kuitenkin jonkinlaista lisäkoulutusta. Xhtml ja css3 (ja vähän php:tä) ovat jo tuttuja, mutta html5:een teen vasta tuttavuutta. Haluaisin päästä paremmin jyvälle Joomlan sivupohjien teosta alkaen aivan alusta ja lisäten sitten palikoita lisää taitojen karttuessa.

Voisitteko suositella jotakin kirjaa (myös engl.kiel. ok), nettisivustoa tai ehkä vielä mieluummin jotakin harrastelijaryhmää, työväen opistoa tms. pääkaupunkiseudulla, joka antaisi opetusta Joomlasta.

En siis kaipaa ohjeita artikkelien tekoon tms. Joomlan käyttöön liittyvää vaan haluan sukeltaa pintaa syvemmälle ja ymmärtää, missä määritellän eri asiat esim. header, user1 jne. ja miksi ne näkyvät sivustolla juuri tietyssä paikassa. Ja lisäksi vaikkapa, mitkä sivut ovat pakollisia ja mitä hyötyä joistakin lisäsivuista on. Sivupohjissa näyttää olevan huomattavia eroja. Haluaisin myös sivuston mahdollisimman nopeasti latautuvaksi (Ajax?).

En aio ammattilaiseksi tällä alueella, mutta haluan sivustojen, joita teen tai ylläpidän, olevan kaikin tavoin parasta a-luokkaa :)

Oikeastaan ainoa sivusto, jonka olen Joomlalla tehnyt, oli olympiakarsintaturnaussivusto
http://www.vantaacup2012.com/fi/ . Kaikki toimi hienosti, mutta Joomla näyttää olevan aika rasitus palvelimelle. Ehkä en osannut optimoida kaikkea oikein. Onhan Joomla käyttökelpoinen myös sivustoille, joilla käy tuhansia käyttäjiä päivittäin oikein konfiguroituna? Tämän tapaisia ylläpidon ohjeita kaipailisin myös vastaisuuden varalle.
Last Edit: 03.06.2012 10:38 : Räikkönen. Syy: kirotusvirhe :)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • thrillscript
  • thrillscript hahmo
  • Vieras
  • Vieras
05.06.2012 23:55 #2615 : thrillscript
thrillscript vastasi aiheeseen: Vs: Joomla-koulutusta sivupohjien tekoon?

Räikkönen kirjoitti: Haluaisin myös sivuston mahdollisimman nopeasti latautuvaksi (Ajax?).


Ajaxilla saa kyllä toteutettua kaikenlaista mutta perussivuston, joka tuo tekemäsikin on, toiminnallisuuteen sillä ei saa juurikaan etuja. Tekniikkahan lataa palvelimelta tavaraa joka sitten
esitetään käyttäjälle jossain muodossa. Kokonaisten artikkelien lataaminen olisi yhtä hidasta kuin koko sivun lataaminen joten sillä ei saavuteta merkittävää nopeusetua.

Tekniikkaa voisi toki hyödyntää tekemäsi sivuston video-sivulla niin, että linkkiä klikkaamalla vain
Youtube-canvas (eli se alue missä video näytetään) ladataan uudelleen ja samalla annetaan canvakselle uusi osoite.

Räikkönen kirjoitti: Kaikki toimi hienosti, mutta Joomla näyttää olevan aika rasitus palvelimelle. Ehkä en osannut optimoida kaikkea oikein. Onhan Joomla käyttökelpoinen myös sivustoille, joilla käy tuhansia käyttäjiä päivittäin oikein konfiguroituna? Tämän tapaisia ylläpidon ohjeita kaipailisin myös vastaisuuden varalle.


Joomlassa itsessään ei tietääkseni ole juurikaan "säätöjä" joilla nopeutta voisi merkittävästi parantaa. Sivupohjan oikeanlainen suunnittelu ja kuvien optimointi lienevät ainoat vaihtoehdot nopeuttaa sivujen latautumista joskin sivuston "suorituskyky" on pääosin riippuvainen palvelimen vasteajoista yms. joihin ei useinkaan voi vaikuttaa.

Sivujen hitaaseen latautumiseen vaikuttaa rikkinäiset linkit ja kuvien lataaminen sivuston ulkopuolelta (esim. omalla sivustollasi vasemman reunan flagcounter, kävijälaskuri).
Kuvat kannattaa myös optimoida web-käyttöönsoveltuviksi. Sivustollasi ne näyttävät olevan kohtuullisen kokoisia eikä sivuston etusivun kokokaan ole mikään massiivinen (testattu tällä: www.websiteoptimization.com/services/analyze ).


Apuohjelmia yms. neuvoja sivujen kehittämiseen:
Sivujen kehitysvaiheessa kannattaa käyttää ainakin Firefoxia Firebug laajennuksella jolloin näet heti sisältääkö sivusto rikkinäisi linkkejä tai antaako palvelin muita virheilmoituksia. IE:ssä sama
toiminnallisuus löytyy Sovelluskehittäjätyökaluissa mutta on käytettävyydeltään huonompi kuin Firebug.

Erilliset Html-editorit voivat tosin sisältää html-parserin jolloin saat ainakin validia koodia.

Firebug on muutenkin hyvä työkalu Joomlan (ja muidenkin) sivuja/sivupohjia tehdessä. Sen avulla on helppo selata sivua kooditasolla (html, javascript, css). Joomla varsinkin tekee helposti ylimääräistä koodia esim. moduulien ympärille ja kyseisten lohkojen muotoilu saattaa olla joskus hankalaa. Lisäksi elementtien muotoilua eri css-tyyleillä voi kokeilla vapaasti muuttamalla ko. tyylin suoraan Firebug-käyttöliittymässä tarvitsematta muuttaa heti tyylisivun.

Tarkista, että koodi on validia ( validator.w3.org ). Hakukoneet ovat kiinnostuneempia validista
koodista kuin ihmiskäyttäjät mutta ristiinmenneet tagit yms. voivat hidastaa sivun toiminnallisuutta.

Testaa sivusto useimmilla käytetyillä selaimilla ( browsershots.org/ ).
Ellet halua sivuja koko kansan nähtäväksi niin voithan aina asentaa useimpia eri selaimia omalle koneelle. Browsershots vapauttaa asentamisen vaivasta mutta sivusto kannattaa ensin suunnitella valmiiksi ja vasta sitten testa se Browsershotsilla.

Tsemppiä sivujen suunnitteluun!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • Räikkönen
  • Räikkönen hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
06.06.2012 22:00 - 06.06.2012 22:00 #2616 : Räikkönen
Räikkönen vastasi aiheeseen: Vs: Joomla-koulutusta sivupohjien tekoon?

Räikkönen kirjoitti: Haluaisin myös sivuston mahdollisimman nopeasti latautuvaksi (Ajax?).

thrillscript kirjoitti: Ajaxilla saa kyllä toteutettua kaikenlaista mutta perussivuston, joka tuo tekemäsikin on, toiminnallisuuteen sillä ei saa juurikaan etuja.


Tein ensin saman sivuston käsin koodaamalla ja käytin ajaxia menuissa. Sivusto oli aika lailla samannäköinen tekemäni Joomla-sivuston kanssa. Ero oli nopeudessa, jonka huomasi etenkin kännykän selaimella. Kun menusta valitsi toisen sivun, niin vain se sivu ladattiin ja kaikki muu sisältö pysyi samana. Kaikki toimi salamannopeasti. Joomla taas tuntuu lataavan kaiken uudestaan (vaikkakin cachesta) ja kaikki vaikuttaa tuskallisen hitaalta. Siinä se pieni suuri ero.

Kokeilin myös FullAjax-pluginia mutta se vaati aina selaimen Refresh-painikkeen painamista, muuten kaikki oli mullin mallin. Ehkä välimuistin poistaminen selaimelta, palvelimelta ym. auttaisi asiaa. En kyllä ole tutkinut tuota tarkemmin, joten ehkä en osaa vain käyttää sitä.

Kiitoksia antamistasi linkeistä ja vinkeistä. Tutustun niihin ajan kanssa paremmin.

Seuraavaa sivustoa suunnitellessani aion yksinkertaistaa asioita entisestäänkin ja vältän turhia härpäkkeitä. Html5 on iso apu tässä esim. videoiden näyttämisessä (ei tarvita plugineja). Mielenkiinnolla seuraan tilannetta milloin Joomlan sivupohjissa html5 yleistyy. Nykyiset selaimethan tukevat sitä jo melko hyvin. Itse asiassa localina minulla on jo html5:ksi muokkaamani pohja tuosta käyttämästäni sivustosta - hieman keskeneräinen kylläkin vielä :)

Toki palvelinpuolellakin on paljon vaikutusta. Tuolla tekemälläni sivustolla on mm. GeoDNS käytössä ja kisojen aikana oli pari virtuaalipalvelinta käytössä jne. muuta mukavaa. Rahalla saa tietysti nopeutta, mutta jotenkin kaipaan aikoja, jolloin sivusto latautui nopeasti myös modemilla ja jokainen kuva tuli optimoitua viimeisen päälle. Tässä minulla on vielä paljon opiskeltavaa Joomlan kanssa, miten saada kaikki yksinkertaiseksi ilman turhia ylimääräisiä css-tiedostoja, moduuleja jne.
Last Edit: 06.06.2012 22:00 : Räikkönen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.080 sekuntia