Joomla Sovelluskehyksen lisenssi vaihtuu [artikkelin käännös]

  • Kharadus
  • Kharadus hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
03.04.2014 10:19 - 03.04.2014 10:24 #6767 : Kharadus
Kharadus loi aiheen: Joomla Sovelluskehyksen lisenssi vaihtuu [artikkelin käännös]
Alkuperäinen artikkeli löytyy osoitteesta developer.joomla.org/news/582-lgpl-license-change-...-for-the-joomla-framework.html

LGPL-lisenssin muutos hyväksytty Joomlan sovelluskehykseen

Open Source Mattersin (OSM) hallituksen päätöksen mukaisesti Joomla Sovelluskehyksen (Joomla Framework) lisenssi vaihdettiin Lesser General Public Licenseen (LGPL). Tämä on käänteentekevä hetki, koska se on valtava harppaus kohti Joomlan tavoitetta tulla ”alustaksi (platform)”, jonka päälle voidaan rakentaa monia erilaisia sovelluksia.

Mikä on Joomla Sovelluskehys?


Joomla Sovelluskehys on seuraavan sukupolven koodia, joka tulee järjestelmällisesti korvaamaan vanhenevan Joomla Sovellusalusta-arkkitehtuurin (Joomla Platform), mikä tällä hetkellä tulee CMS:n asennuksen yhteydessä. Lähdekoodi löytyy githubista .

Sovelluskehys eroaa sovellusalustasta jakotavaltaan. Composer on verrattaen uusi riippuvuuksienhallintajärjestelmä, josta on tullut erittäin suosittu PHP-piireissä. ThePackagist.orgin sisältämän julkisen arkiston kautta kehittäjät kautta maailman voivat jakaa koodiaan helpommin, kuin koskaan aiemmin. Joomla Sovelluskehys on suunniteltu modulaariksi, antaen kehittäjien välitä osat, joita he haluavat jossakin tietyssä projektissa käyttää. Sovellusalusta taas vastaavasti on valtava, vaatien kaikkien sen osien sisällyttämisen kehittäjien projekteissa, tarvittiin niitä tai ei.

Mihin lisenssin muutos EI vaikuta?

On tärkeätä ilmoittaa suoraan, mihin lisenssin muuttuminen ei vaikuta.

Se ei vaikuta mitenkään Joomla CMS:n lisenssiin – se julkaistaan edelleen GPL:n alaisuudessa erillisenä, kokonaisena kokonaisuutena. Maininnan arvoista on kuitenkin, että CMS sisältää jo LGPL-kirjastoja (näkyvimpänä ehkäpä monikielisyys-ominaisuuksien tuki), sekä MIT-kirjastot (Twitter Bootstrap ja jQuery, muutamia mainitakseni). Projektimme ei ole koskaan karttanut muiden Open Source –lisenssien käyttöä.

Se ei myöskään vaikuta JEDiin (Joomla Extension Directory). Lisäosat tulee edelleen julkaista GPL:n alaisuudessa, jotta ne listattaisiin – sijoitus on pysyvä ja se ei muutu. Kehittäjät voivat kuitenkin edelleen käyttää GPL-yhteensopivia lisenssejään, joilla rakentaa lisäosiansa (kuten LGPL-, MIT- ja BSD-lisenssit). Tämä on sallittua jo nyt, ja pysyy sallittuna tulevaisuudessakin.

Mitä lisenssin muutos tekee?


Sovelluskehyksellä pyritään saamaan kiinnostus heräämään laajemmissakin PHP-yhteisön piireissä – Joomla Sovelluskehyksen on tarkoitus olla rakennuspalasia sisältävä työkalupakki, jonka pohjalta voidaan rakentaa minkälainen tahansa sovellus – komentorivityökalut, RESTful API-palvelut tai sivustot, jotka ovat omistautuneet tietylle toiminnolle kuten kaupankäynnille tai tiedonjakamiselle. Ongelma GNU GPL:n kanssa oli sen sisältämä pakotettu assosiaatio, joka ajoi osan käyttäjistä muihin ratkaisuihin. Jos Joomla Sovelluskehys on GPL, niin jokaisen sitä sisältävän sovelluksen olisi myös väkisin oltava GPL:n alainen, ja kaikki eivät välttämättä pidä sitä itselleen sopivimpana lisenssinä. PHP-yhteisö, varsinkin ne, jotka jakavat koodiaan Composerin avulla, koostuu useista eri Open Source –lisensseistä, kuten Apache 2, MIT ja BSD. Vaikka olemmekin vankasti GPL:n takana Joomla CMS:n kanssa, ei se välttämättä tarkoita, että GPL on paras lisenssi kaikille muille sovelluksille.

Pelkästään Joomla Sovelluskehyksen lisensointi LGPL:n saa aikaan useitakin asioita.

Ensinnäkin se mahdollistaa pysymisemme GPL-lisenssiperheen osana, kuten historiallisesti sopivaa onkin Open Source-projektillemme.

Toiseksi LGPL on edelleen copyleft, tarkoittaen että jos jaat sovelluksen, joka käyttää LGPL-koodia, joudut myös antamaan lähdekoodin, joka on osana LGPL:ää, loppukäyttäjälle. Se on paljon vahvempi lisenssi verrattuna ”sallivampiin” lisensseihin kuten MIT tai BSD.

Lopuksi se myös antaa kehittäjien linkata siihen, ilman, että muihin heidän sovelluksensa osiin tulisi ”tartuntaa” ulkopuolelta. Tämä tarkoittaa, että kehittäjät voivat käyttää Joomla Sovelluskehystä rakentamaan sovelluksia, jotka on julkaistu muiden Open Source –lisenssien alaisuudessa, pakottamatta heitä käyttämään lisenssiä, joka ei välttämättä olisi yhteensopiva heidän käyttötavoitteidensa kanssa.

Koska CMS saa käyttää sovelluskehystä?

Joomla 3:ssa on jo itse asiassa yksi paketti, joka kuuluu osaksi Joomla Sovelluskehystä (Dependency Injection, DI-paketti). Koska sovelluskehys on modulaari, voimme lisätä pieniä palasia siitä kerrallaan (kun taas järkälemäistä sovellusalustaa päivittäessä olemme aiemmin törmänneet lukuisiin ongelmiin). Suunnitelmissa on hiljakseen lisätä sovelluskehyksen osia osaksi CMS:ää niin, että lopulta sovellusalusta on korvattu sillä kokonaan, mutta pitäen muutosnopeuden sen verran verkkaisena, että kehittäjät voivat rauhassa vaihtaa mukana. Joissakin tapauksissa joudumme odottamaan uutta, suurempaa versiota, jos olisi mahdollisuus taaksepäin yhteensopivuusongelmien syntyyn.

Miten voin tukea Joomla Sovelluskehystä?


On monia tapoja, joilla auttaa Joomla Sovelluskehys –tiimiä, tehtävää on paljon:

• Voit auttaa meitä luomaan kattavan kehittäjäsivuston Joomla Sovelluskehykselle osoitteessa framework.joomla.org.
• Voit auttaa meitä kasaamaan perustason ”miten päästä alkuun Joomla Sovelluskehyksen kanssa” –markkinointia ja harjoitusmateriaalia.
• Voit auttaa meitä parantamaan kehittäjädokumentaatiota jokaiselle sovelluskehyksen paketille.
• Voit auttaa meitä parantamaan koodimme laatua ja testauskattavuutta.
• Voit auttaa meitä suunnittelemaan, miten Joomla Sovelluskehys ennen pitkää korvaa Joomla Sovellusalustan osana CMS:ää.
• Voit auttaa meitä suunnittelemaan uutta koodia uusien, teknologioiden yhdistymisestä johtuvien ongelmien torjuntaan.


Jos tunnet voivasi auttaa jossain näistä, tai haluat kommentoida jotakin muuta osa-aluetta tai esittää kysymyksiä, liity ihmeessä mukaan Joomla Sovelluskehyksen postituslistalle .
Last Edit: 03.04.2014 10:24 : Kharadus. Syy: Termien korjausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.025 sekuntia