Joomlan uuden julkaisustrategian esittely
- JiiKoo
- Aiheen kirjoittaja
- Poissa
- Valvoja
developer.joomla.org/news/586-joomla-development-strategy.html
FAQ eli eniten kysyttyä uudesta julkaisutavassta:
developer.joomla.org/news/587-faq-s-for-joomla-s-improved-release-cycle.html
Molemmat artikkelit ovat englanninkielisiä.
Kokemus on asia, jonka saat heti kun olisit tarvinnut sitä.
jaakko.korhonen(at)jg-oppimiskeskus.fi |
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Kharadus
- Vieras
//kääntäjän huomio: käännös JiiKoon postaamasta FAQ:sta. Jälkimmäisen puoliskon kysymyksien vastauksissa on mielestäni toivomisen varaan alkuperäismateriaalin puolelta, mutta toivottavasti on lukukelpoinen //
K: Tuleeko 3.5:stä LTS julkaisu 3.x-sarjalle?
V: Ei. Lähestymistapaa on muokattu niin, ettei jotakin tiettyä julkaisua pidetä nimenomaisesti sarjan LTS-julkaisuna. Uuden lähestymistavan mukaisesti, jos uudempi pieni julkaisu ei sitä syrjäytä, on (minor releasella) tuki ainakin kahden vuoden ajan. Jos 3.4 esimerkiksi päätyisi 3.x-sarjan LTS-julkaisuksi, tuettaisiin sitä ainakin kaksi vuotta.
K: Miksi lopetatte x.5 LTS-lähestymistavan?
V: x.5-lähestymistapa estää PLT:tä määräämästä uusia julkaisuja suureen julkaisusarjaan. Jos 3.5 olisi LTS 3.x-sarjalle, kuten aiemmin suunniteltiin, niin kaikki ominaisuudet ja parannukset 3.x-sarjaan voitaisiin liittää mukaan vasta, kun 4.0-julkaisun kehitystyö aloitettaisiin. Nyt on mahdollista jatkaa 3.x-sarjan kehitystyötä lukittumatta tiettyyn julkaisuun LTS-julkaisuna, joka mahdollistaa kaiken kaikkiaan pidemmän tukikauden 3.x-sarjalle.
K: Eli LTS-julkaisua ei enää ole?
V: Oikein. LTS-versio poistetaan käytöstä konseptitasolla, ja siirrymme järjestelmään, jossa julkaisun viimeisintä versiota tuetaan kaksi vuotta sen ilmestymisen jälkeen.
K: Mitä tapahtuu suunnitellulle 3.5-julkaisulle?
V: Siitä tulee yksi minor-julkaisu 3.x-sarjassa. Julkaisuajankohta ei ole vielä tarkemmin tiedossa.
K: Miten Joomla! 3.4-julkistus ja kehitysstrategian muutos vaikuttavat Joomla! 2.5:n elinkaareen?
V: Strategian muutos ei vaikuta 2.5-version tukeen tai sen suunniteltuun elinkaareen.
K: Koska meidän kannattaisi suositella käyttäjiämme päivittämään 2.5-sivustot 3.x:n?
V: Joomla! 2.5:n tuki on suunniteltu lopetettavaksi joulukuussa 2014. Joomla 3.x on vakaa ja käytettävissä heti. Ne, jotka ovat tyytyväisiä versioon 2.5 voivat olla vielä päivittämättä, mutta heidänkin kannattaisi jo varata päivämäärä päivitykselle 2.5:n elinkaaren lopun lähestyessä. Olemassaolevat sivustot ovat päivitettävissä heti, ja uudet sivustot kannattaa ehdottomasti tehdä 3-sarjan pohjalle.
K: Mikä versio sisältää työkalun, jolla päivittää 2.5-sivusto versioon 3.x?
V: Joomlan asennustiedostot voidaan päivittää helposti Päivitä-komponentin kautta (versiossa 2.5.4 ja siitä eteenpäin), mutta ennen päivitystä kannattaa ylläpitäjien varmistaa, että heidän sivupohjansa ja lisäosansa ovat yhteensopivia päivitetyn version kanssa.
K: Tuleeko Joomlan 3-sarjaan vielä uusia isoja ominaisuuksia, jotka voivat haitata tai estää sen toimivuutta?
V: Ei. Päivitetyt strategiat estävät lisäämästä ominaisuuksia, jotka haittaisivat yhteensopivuutta Joomla! 3-sarjan kanssa.
K: Mikä versio Joomla 3:sta on vakaa?
V: Nykyinen on vakaa. Käyttäjät voivat turvallisin mielin päivittää siihen.
K: Miksi käyttää termiä minor-julkaisu, jos kerranmajor-julkaisuja ei enää ole olemassa?
V: Jatkossa tulee edelleen olemaan sekä minor-, että major-julkaisuja. Päivitetyn kehisstrategian mukaisesti versionumerointimme noudattaa semanttista versiointia ( http://semver.org/ ). Lyhyesti sanoen suuret julkaisunumerot otetaan käyttöön vain, jos taaksepäinyhteensopivuus kärsisi muutoksien takia (esim. 4.0 on major-julkaisu), minor-julkaisuja erotellaan pisteellä uusia ominaisuuksia lisättäessä (esim. 3.3 on minor-julkaisu); ja korjaustiedostojen (patch) versionumero on jaoteltu vielä pidemmälle, kun korjataan bugia tai lisätään kiireellisiä turvallisuuspäivityksiä (esim. 3.2.3 on korjauspäivitys).
K: Onko tämä WordPressin käytössä oleva strategia?
V: PLT kommunikoi muiden projektintekijöiden kanssa, ja tutkii miten he hoitavat samoja ongelmia, joihin mekin törmäämme. Joissakin osa-alueissa käytettiin pohjana WordPressin-mallia, mutta emme emuloi heidän projektiaan täysin.
K: Versio 4.0 julkaistaan 2015 tai 2016. Loppuuko kahden aiemman julkaisun tuki (2.5) tähän? Vai jatkuuko tuki vielä, ja miten näitä kaikkia versioita voidaan yhtäaikaisesti tukea?
V: STS/LTS-strategian kanssa tilanne oli helppo selittää, LTS-julkaisu olisi suurimmalla osalla käyttäjistä, kun taas STS:ää käyttäisivät vain edistyksen kärjessä juoksijat, tai ne jotka todellakin kaipasivat jotakin STS-version ominaisuutta, ja kestivät hieman kärsimystä, kun bugeja korjattiin ja uusia ominaisuuksia lisättiin.
Suurin osa käyttäjistä, joilla on 2.5.x-sarjan julkaisu, haluavat todennäköisesti odottaa seuraavaa LTS-julkaisua, eli Joomla! 3.5:sta syyskuussa 2014, ennen kuin he päivittävät sivustoaan.
K: Koska Joomla! 4.0-julkaistaan?
V: Joomla! 4.0 on aikaisille kokeilijoille, Joomla! 4.1 on vakaa versio, johon 3-sarjan käyttäjien kannattaa päivittään sen tullessa tarjolle, tai ainakin ennen 3-sarjan elinkaaren loppua, joka tapahtuu kaksi vuotta viimeisimmästä vähäisemmästä julkaisusta (joka tapahtuu jossakin kohtaa joulukuun 2016 jälkeen).
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- naghris
- Vieras
www.joomlapolis.com/news/18410-executive-summary-n...newsletter&pk_kwd=news20140429
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Kharadus
- Vieras
Joomla! CMS 3.4 julkistus
Tuotannonjohtoryhmä (PLT, Production Leadership Team) ilmoittaa Joomlan 3.4 version julkaisusta, jonka tavoiteajankohta on heinäkuun viidestoista, 2014.
Paranneltu lähestymistapa julkaisuihin
Tämä CMS:n julkaisu on osa paranneltua lähestymistapaa julkaisuihin, jota PLT on viimeistellyt vuoden 2013 Joomla World Conferencesta saakka. Versio tulee olemaan ensimmäinen uuden lähestymistavan mukainen julkaisu, josta pian ilmoitetaan virallisesti. Parannettu lähestymistapa pyrkii sallimaan ohjelmistoprojektiemme jatkuvan kehitystyön, ja, erityisesti CMS:n suhteen, mahdollistaa joustavan julkaisuaikataulun major-julkaisuille, sekä tarvittaessa näille pidemmän tukijakson.
//kääntäjän huomio:
artikkelista karsittu osa, joka löytyy pidempänä versiona FAQ:sta aiemmasta viestistäni.
//
Näkemys
PLT pyrkii määrittämään näkemyksen ja tavoitteet jokaiselle julkaisulle, kuten teimme 3.3-julkaisun kohdalla. Tämä näkemys ei estä muita ehdotuksia tulemasta hyväksytyiksi, eikä se myöskään ole tae julkaisun kattavasta sisällöstä. Julkistamalla näkemyksen PLT pyrkii ohjaamaan kehitystyöhön ja testaukseen osallistujia CMS:n osa-alueisiin, jotka lukeutuvat projektin lyhyen- ja pitkäntähtäimensuunnitelmiin.
PLT:n näkemys julkaisulle 3.4:
Jatkettu mikrodatan käyttäänotto
3.2-julkaisu toi mukanaan JMicrodata-kirjaston, yhden useista GSoC 2013 (Google Summer of Code 2013)-tapahtumaan osallistuneista onnistuneista projekteista, ja 3.3-julkaisu toi mukanaan mikrodataelementtejä osaksi kahden ydinkomponentin layoutia. Julkaisuun 3.4 pyrimme jatkamaan JMicrodata-kirjaston parantelua varmistaaksemme, että se on joustava ja helppokäyttöinen kaikentasoisille käyttäjille, ja jatkamme mikrodataelementtien lisäämistä osaksi ydinkomponenttien layoutia.
Mahdollisuus muokata moduleeja julkisivupuolelta
GSoC 2013:sta aikana yksi projekteistamme keskittyi mahdollistamaan CMS:n hallinnoinnin julkisivupuolelta, ja 3.2-julkaisun yhteydessä mahdollistettiin yleisten asetusten ja sivupohjan muokkaaminen ilman ylläpitopuolelle kirjautumista. Tavoitteena on kehittää tätä ajatusmallia eteenpäin mahdollistamalla julkisivupuolelta tapahtuva moduulien muokkaaminen, ja pyrimme pääsemään tähän tavoitteeseen 3.4-julkaisun mukana.
Composerin integroiminen
3.3-julkaisussa toimme Joomla Sovelluskehyksestä (Joomla! Framework) koodia CMS:än, mutta tapa, jolla se on asennettu osaksi tiedostojärjestelmää ,ei ole yhteensopiva Composerin tavan asentaa koodia kanssa. 3.4-julkaisua varten pyrimme integroimaan Composerin osaksi CMS:ää ylläpitämään ulkoisia riippuvuuksia, kuten Joomla! Sovelluskehys ja PHPMailer.
Com_weblinkkien erottaminen
Tällä hetkellä Joomla! CMS on yksittäinen valtava paketti, jossa kaikki pitää asentaa ja säilyttää. Käyttämättömien sivupohjien ja komponenttien poistaminen aiheuttaa valitettavasti päivitysten epäonnistumisen. 3.4-julkaisussa PLT pyrkii aloittamaan siirtymän kohti kevyempää asennuspakettia, ja luomaan tavan tarjota vapaavalintaisia lisäosia pääasennuksen ulkopuolelta poistamalla com_weblinkit perusasennuksesta. Näitä lisäosia ylläpidettäisiin GitHubissa, mistä löytyy nykyään jo kaikki Joomlan koodi muutenkin, ja ne listattaisiin JEDissä omana asennuspakettia täydentävänä lisäosakategorianaan. Näin ne voisi helposti asentaa verkkoliitännäisen kautta.
Aikajana
3.4-julkaisulle tavoitellaan seuraavaa aikajanaa:
• 28. toukokuuta 2014 – Kaikki ominaisuusehdotukset tulee olla esitettynä
• 11. kesäkuuta 2014 – viimeinen ajankohta sulautettaville ominaisuuksille
• 17. kesäkuuta 2014 – 3.4-betajakso alkaa
• 7. heinäkuuta 2014 – 3.4-julkaisuehdokas
• 15.heinäkuuta 2014 – 3.4 vakaa julkaisu
Alpha-julkaisun sijaan tuodaan tarjolle jokaöisiä 3.4-dev osion versioita GitHubista jokaöisten 2.5.x-sarjan tuotantomme osioiden tavoin 3.3-julkaisun jälkeen. Nämä paketit löytyvät osoitteesta developer.joomla.org/cms-packages .
Päivämäärät saattavat muuttua, riippuen vapaaehtoisten saatavuudesta ja mahdollisten muiden asioiden vuoksi, joihin emme voi vaikuttaa.
Keskustelu
3.4-julkaisusta käytävään keskusteluun voi ottaa osaa liittymällä CMS Google Grouppiin .
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- jkwebdesign
- Poissa
- Valvoja
Alkuksi sanotaan näin:
K: Eli LTS-julkaisua ei enää ole?
V: Oikein. LTS-versio poistetaan käytöstä konseptitasolla, ja siirrymme järjestelmään, jossa julkaisun viimeisintä versiota tuetaan kaksi vuotta sen ilmestymisen jälkeen.
Sitten näin:
K: Versio 4.0 julkaistaan 2015 tai 2016. Loppuuko kahden aiemman julkaisun tuki (2.5) tähän? Vai jatkuuko tuki vielä, ja miten näitä kaikkia versioita voidaan yhtäaikaisesti tukea?
V: STS/LTS-strategian kanssa tilanne oli helppo selittää, LTS-julkaisu olisi suurimmalla osalla käyttäjistä, kun taas STS:ää käyttäisivät vain edistyksen kärjessä juoksijat, tai ne jotka todellakin kaipasivat jotakin STS-version ominaisuutta, ja kestivät hieman kärsimystä, kun bugeja korjattiin ja uusia ominaisuuksia lisättiin.
Suurin osa käyttäjistä, joilla on 2.5.x-sarjan julkaisu, haluavat todennäköisesti odottaa seuraavaa LTS-julkaisua, eli Joomla! 3.5:sta syyskuussa 2014, ennen kuin he päivittävät sivustoaan.
Eli miksi tuolla kuitenkin puhutaan vielä 3.5 versiosta LTS julkaisuna? No ei se ihme jos käyttäjät on sekaisin kun taitaa olla muutkin:)
Asiakaslähtöisesti suunniteltuja internet- sekä graafisia palveluita: www.sutjakka.fi
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- JiiKoo
- Aiheen kirjoittaja
- Poissa
- Valvoja
jkwebdesign kirjoitti: Ekassa suomennoksessa on tämmöinen kohta (en ole varma miten se on alkuperäisessä):
Alkuksi sanotaan näin:
K: Eli LTS-julkaisua ei enää ole?
V: Oikein. LTS-versio poistetaan käytöstä konseptitasolla, ja siirrymme järjestelmään, jossa julkaisun viimeisintä versiota tuetaan kaksi vuotta sen ilmestymisen jälkeen.
Sitten näin:
K: Versio 4.0 julkaistaan 2015 tai 2016. Loppuuko kahden aiemman julkaisun tuki (2.5) tähän? Vai jatkuuko tuki vielä, ja miten näitä kaikkia versioita voidaan yhtäaikaisesti tukea?
V: STS/LTS-strategian kanssa tilanne oli helppo selittää, LTS-julkaisu olisi suurimmalla osalla käyttäjistä, kun taas STS:ää käyttäisivät vain edistyksen kärjessä juoksijat, tai ne jotka todellakin kaipasivat jotakin STS-version ominaisuutta, ja kestivät hieman kärsimystä, kun bugeja korjattiin ja uusia ominaisuuksia lisättiin.
Suurin osa käyttäjistä, joilla on 2.5.x-sarjan julkaisu, haluavat todennäköisesti odottaa seuraavaa LTS-julkaisua, eli Joomla! 3.5:sta syyskuussa 2014, ennen kuin he päivittävät sivustoaan.
Eli miksi tuolla kuitenkin puhutaan vielä 3.5 versiosta LTS julkaisuna? No ei se ihme jos käyttäjät on sekaisin kun taitaa olla muutkin:)
Minä pähkäilin aivan samaa juttua, varsin sekava vastaus. En voinut ollut päätymättä tulokseen, että vastaajalla oli tuossa viimeisessä kohdassa jäänyt vastaus täysin vajaaksi. Artikkelin suomennos taitaa olla kohdallaan. Vastaaja vain ei ole ollut täsmällinen.
Sehän alkaa kuinka helppo oli selittää esim. asiakkaille LTS/STS-systeemi ja päätyy tulokseen, että odottakaa 3.5 LTS-versiota (jota ei siis näillä näkymin LTS-versiona tule). Vastaus artikkelissa jää siis vajaaksi.
Kolme-vitonen on vain yksi sarjassa 3.3. -> 3.4 -> 3.5 -> jne.
Tuossa minor-version päivityksessä esitellään uusia toimintoja, joita edelliseen version jälkeen otetaan käyttöön.
Minor-versionumeroinnilla tarkoitan tuota keskimmäistä numeroa. Esim. 3.3.0 (joka julkaistiin tänään). Seuraava minor-versio on 3.4 joka julkaistaan heinäkuussa ja 3.5 sitten joskus kun hyväksi näkevät.
Vasta kun se minor-versio "jäädytetään" viimeiseksi major-sarjassa (esim. 3-sarjan Joomla), niin silloinhan alkaa vielä kahden vuoden tuki, jolloin kai sitä voidaan kutsua sen Joomla-sarjan LTS-versioksi.
Numerointihan menee [major].[minor].[patch]. Esimerkiksi 3.3.0:ssa eka kolmonen on major-version numero, keskimmäinen kolmonen on minor-version numero ja 0 ilmoittaa, ettei vielä ole tullut bugi- tai tietoturvapäivityksiä.
Pääsääntö on: käytä aina uusinta mahdollista Joomlaa. Näin minä sen olen ymmärtänyt.
Kieltämättä vielä aika sekavaa.
Kokemus on asia, jonka saat heti kun olisit tarvinnut sitä.
jaakko.korhonen(at)jg-oppimiskeskus.fi |
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- VNiemi
- Poissa
- Konkari
- Viestejä: 244
- Vastaanotettu kiitos 48
en (alkuperäinen) kirjoitti: Most users with existing Joomla! 2.5.x websites would wait for the next long term release Joomla! 3.5 in September 2014 before upgrading.
fi (korjattu) kirjoitti: Useimmat Joomla! 2.5.x sivustojen ylläpitäjät olisivat odottaneet (vanhassa järjestelmässä) seuraavaa LTS-versiota (Joomla! 3.5 syyskuussa 2014) päivittääkseen.
Lisäys:
Eli se varsinainen ongelma oli, että "vastaus" ei vastaa kysymykseen, kertoo vain että vanhalla järjestelmällä siihen olisi ollut helppo vastata. Kai se sitten markkeeraa että "Emme tiedä" on se varsinainen vastaus.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- JiiKoo
- Aiheen kirjoittaja
- Poissa
- Valvoja
VNiemi kirjoitti: Kävin katsomassa ja...
----
Lisäys:
Eli se varsinainen ongelma oli, että "vastaus" ei vastaa kysymykseen, kertoo vain että vanhalla järjestelmällä siihen olisi ollut helppo vastata. Kai se sitten markkeeraa että "Emme tiedä" on se varsinainen vastaus.
Olisikohan se (puuttuva) vastaus ollut jotenkin tällainen: Uuden julkaisustragian mukaan voit aloittaa Joomla 2.5.x version päivittämiseen uudempaan Joomla 3.3.x -versioon vaikka heti. Aikaa sinulla on vuoden 2014 loppuun, jolloin 2.5-version tuki päättyy.
Tökkäänpä itseäni tikulla silmään ja muistelen menneitä. Vanhan j-strategian mukaan Joomla 3.5 (LTS) -version piti tulla maalis-huhtikuussa 2014. Sitä ennen päätettiin kuitenkin julkaista vielä yksi STS-versio eli Joomla 3.2 ja kolmevitonen LTS siirtyi syksylle 2014. Itsekin veikkailin, että tämä jatkaisi 2.5:n tukea vuoden 2015 puolelle. Näin ei käynyt vaan muutettiinkin julkaisustrategia.
Selvällä suomella sanottuna Joomla 2.5 käyttäjilä on nyt enemmän aikaa suunnitella päivittämistä Joomla 3-sarjaan. Ollaan uudesta julkaisustrategiasta sitten mitä mieltä tahansa.
Vielä vähän off-topicia. Täytyy muistaa, että Joomla kilpailee Open Source CMS:issa kovassa luokassa eli ainakin Drupalin ja WordPressin kanssa. Kilpailussa pitää pysyä mukana ja esittämään aina jotain uutta. Tähän(kin) uusi strategia mielestäni pyrkii vastaamaan. Tosin minulle olisi kelvannut vanhakin yhtä hyvin.
Kokemus on asia, jonka saat heti kun olisit tarvinnut sitä.
jaakko.korhonen(at)jg-oppimiskeskus.fi |
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.