Brian Teemanin haastattelu (suomennos)
- JiiKoo
- Aiheen kirjoittaja
- Poissa
- Valvoja
Vähemmän
Lisää
17.10.2014 12:03 - 18.10.2014 05:24 #7323
: JiiKoo
JiiKoo loi aiheen: Brian Teemanin haastattelu (suomennos)
(Käännös: Rene)
Alkuperäinen haastattelu löytyy osoitteesta: issues.joomla.org . Haastattelija Eugene Sivokon.
Joomlasta on tulossa yhä suositumpi ja se leviää uskomattomalla vauhdilla. Nyt kun yhteisön elämään uppoutuu enemmän ja enemmän ihmisiä, on hyvä aika kysyä kysymyksiä, jotka voivat kiinnostaa monia. Tässä kuussa saamme ensi käden tietoa Joomlasta Joomlan yhdeltä perustajajäsenistä, Brian Teemanilta!
Hei Brian. Mikä on arviosi alustan tämänhetkisestä tilanteesta Joomlan perustajajäsenenä? Oletko tyytyväinen viimeaikaisiin tuloksiin ja aiemmin määriteltyjen tavoitteiden saavuttamiseen?
Minulle yksi hienoista asioista Internetin parissa työskentelyssä on kuinka nopeasti asiat voivat muuttua ja kehittyä. Olennaisia vaatimuksia muutaman vuoden takaa ei enää edes harkita ja tämän päivän oleellisista asioista ei keskusteltu muutama vuosi (tai edes muutama kuukausi) sitten. Joomla reagoi tähän hienosti. Siksi olimme ensimmäinen suuri sisällönhallintajärjestelmä monikielisyyden tuella, mukautuvalla suunnittelulla, kaksivaiheisella todennuksella, ja olemme hyvässä matkaa täyteen tukeen mikrodatalle.
Vaikkakin jotkut paikalliset yhteisöt integroituvat yhä enemmän globaaliin Joomla-yhteisöön, minkä luulet estävän joitakin kansainvälisiä yhteisöjä liittymästä Joomla-maailmaan?
Kieli on aina este, kuten myös meidän erilaiset kulttuurimme. Olemme tehneet paljon viime vuosina yrittääksemme murtaa joitakin kielimuureja, mutta tietenkin voimme tehdä enemmän. Yksi näkemäni aloite kielimuurin ylittämiseen on saksankielisen yhteisön kehittämä bug tracker (bugiseurain), jonka keräämien ongelmien kääntäminen ja eteenpäin ilmoittaminen on osoitettu muutamalle ihmiselle.
Mutta voimme tehdä silti paljon enemmän. Joomla tarjoaa esimerkiksi erilaisia integraatioita Googlen palveluiden kanssa, esimerkkinä reCaptcha ja kaksivaiheinen kirjautuminen, mutta vasta kun tapasin osan Yandexin kehittäjistä, tajusin Venäjän (ja joidenkin muiden entisten neuvostovaltioiden) Yandexin yli 60 % osuuden hakukonemarkkinoilla verrattuna Googlen 25 % osuuteen.
Mikä on mielestäsi paras tapa löytää tasapaino laadun ja määrän kesken, kun Joomlan lisäosahakemistossa (JED) on yli 9000 lisäosaa?
Uskon yhteisön löytävän laadukkaat lisäosat. Sitä varten on arvostelu- ja arviointiprosessi. Kuten hotelliarvostelusivusto, se ei välttämättä ole täydellinen, mutta se on paljon parempi kuin päätöksen jättäminen muutamalle vapaaehtoiselle. Katsommehan ja käytämmehän sovelluksia kukin omalla tavallamme. Kehittäjä saattaa kommentoida koodia, kun taas suunnittelija ulkonäköä. Se on hyvin henkilökohtainen asia.
Miksi useampia lisäosia ei sisällytetä ytimeen oletusarvoisesti laadukkaiden lisäosien varmistamiseksi, sen sijaan, että oltaisiin riippuvaisia kolmannen osapuolen lisäosista, joiden laatu vaihtelee?
Yksi nykyisen etenemissuunnitelman tavoitteista on asennustiedoston koon pienentäminen poistamalla lisäosia ja asettamalla ne ladattaviksi ”virallisina” lisäosina. Tämä ei tarkoita vain sitä, että voit rakentaa sivun vain tarvitsemillasi lisäosilla, vaan se myös mahdollistaa muidenkin lisäosien pääsyn ”virallisen” lisäosan asemaan. Ennen ytimeen lisäämisen kriteerinä oli, että lisäosan olisi oltava kaikille hyödyllinen. Uusi käytäntö antaa meille mahdollisuuden muuttaa tämän.
Mitä ajattelet entisistä Joomla-haarautumista? Onko Joomla-kehittäjille tarpeeksi tilaa parantaa ydintä haarautumien välttämiseksi?
Avoimen lähdekoodin ohjelmiston haarautuminen on hyvä asia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se tulee olemaan helppoa tai menestyksellistä. Olen kokenut sen ja voin kertoa, että en haluaisi menettää elämääni toiselle sellaiselle.
Onko yhteisö vapaa keskustelemaan globaalin alustan kehitysstrategiasta? Voiko yhteisön mielipide (äänestyksien yms. kautta) muuttaa tilannetta?
Uskon, että on. Vaikkakin äänestykset ja kyselyt eivät ole hyviä ratkaisuja. Jos ehdottaisin seuraavaan Joomla-julkaisuun mahdollisuutta tulostaa rahaa, se varmaan keräisi paljon suosiota ja ääniä, mutta sitten emme rakentaisi ohjelmistoa, joka edustaisi meitä netissä.
Onko sinulla kokopäivätyö, vai viekö aktiivisuus Joomlan kanssa kaikki aikasi?
Minulla on ollut lukuisia uria. Aloitin tietokoneiden osien parissa, siirryin lasten sosiaalityöntekijäksi, sitten palasin teknologian pariin tekemään CD-ROMeja ja viimein siirryin Internet-palveluntarjoajayrityksen pyörittämiseen. Viimeiset neljä tai viisi vuotta olen työskennellyt vain Joomlan parissa tarjoten koulutus- ja konsultointipalveluita.
Brian, käyt ja puhut usein erilaisissa konferensseissa ja tilaisuuksissa. Onko sinulla suosikkikokemusta?
Olen puhunut 20 osallistujan ja 7000 osallistujan tapahtumissa. Olen puhunut englanniksi ja tulkkien kanssa. Olen puhunut teknisille yleisöille ja yleisöille, missä hiirenkin liikuttaminen on haaste. Olen matkustanut joka mantereelle. Jokainen tapahtuma on erilainen ja ne ovat kaikki erityisiä omalla tavallaan. En haluaisi valita yhtä suosikkia, mutta voin kertoa, että en ikinä kyllästy matkustamiseen ja ihmisten tapaamiseen.
Voisitko valottaa tulevaisuuden lyhyen aikavälin suunnitelmiasi?
Juuri nyt harkitsen tietokoneen sammuttamista ja pitkälle kävelylle menemistä paikalliseen puistoon. Viime kuukausien aikana olen alkanut tajuta ja arvostaa, että on nauttia luonnosta joka päivä netistä irrottautuen.
Mikä on haaveesi, jonka olet jo toteuttanut?
Haaveeni oli ja on yhä antaa panokseni yhteiskunnalle ennakkoluulojen, syrjinnän ja epätasa-arvon poistamiseksi.
Olet ollut puhujana Drupal-konferenssissa, näetkö mahdollisuutta yhteistyöhön projektiemme kesken, jotka nähdään usein kilpailijoina?
En näe Drupalia, Typo3 tai mitään muuta yhteisöä, joille olen puhunut kilpailijoina. Uskon, että maailmassa on paikka kaikille meille ja että voimme oppia ja jakaa toisten kanssa samalla säilyttäen uniikit ominaisuutemme ja markkinamme.
Paljon on puhuttu CMSgarden-tapahtumasta. Sinun mielestäsi, mitä etuja CMSgarden voi antaa Joomlalle?
En ole varma, mitä tarkoitat huhuista, sillä en ole kuullut sellaisista. CMSgarden on yhteinen ponnistus lähes kaikilta vapaan lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmiltä saksankielisiltä alueilta kokemuksien jakamiseen ja lukuisissa eri konferensseissa osallistumisen vaivan säästämiseksi. Olin tarpeeksi onnekas osallistuakseni World Hosting Days -tapahtumaan Saksassa tänä vuonna, joka on johtava verkkopalvelujen tarjoajien tapahtuma. Täällä CMSgardenilla oli yksi suurimmista näytteilleasetustiloista, jossa joka projekti oli edustettuna. Ilman tätä yhteistyötä olen varma, että jos projektit olisivat yksin osallistuneet, he olisivat saaneet pikkuisen pöydän nurkasta.
Onko olemassa suunnitelmia Joomlan koodin uudelleenkirjoitukseen ja suorituskyvyn nopeuttamiseen?
Koodin uudelleenkirjoitusta tapahtuu kaiken aikaa ja joka kehittäjä sanoo, että se on loppumaton prosessi. Tietysti taas samaan aikaan meidän pitää varmistaa, että vain uudelleenkirjoitamme, emmekä luo ongelmia taaksepäin yhteensopivuudessa – et halua päivityksen rikkovan olemassa olevia sivujasi. Tänä kesänä Google Summer of Code -tapahtuman aikana oli projekti käydä läpi ja optimoida joitakin vanhempia sql-kyselyjä. Ne ovat tällä hetkellä testauksessa, ja tähän asti näkemäni tulokset ovat todella vaikuttavia.
Olen kuullut, että työt on aloitettu SEO ominaisuuksien, kuten artikkelin otsikon avainsanojen hallinnointi, asettamisessa oletuksiksi. Voitko kertoa vähän siitä?
Henkilökohtaisesti uskon, että Joomla on todella hyvä hakukoneoptimoinnissa ja uusimmat lisäykset mikrodataan ovat työntäneet meitä yhä edemmäs niitä ihmisiä, jotka haluavat lisätä optimointia. Menossa on projekti Hannes Pappenbergiltä Joomla reitittimen mahdolliseen uudelleenkirjoitukseen, mutta en ole nähnyt edistystä sen suhteen nyt.
Bloggaamisesta on tullut todella suosittua varsinkin ottaen huomioon mobiiliteknologian kasvun ja uudet design trendit, kuten Flat UI. Onko suunnitelmia tehdä bloggaamisesta olennainen ominaisuus Joomlaan?
Joomla on, ja tulee aina olemaan jotakin yhteisön kehittämää. Johtoryhmät ovat näyttämässä tietä. Usein tunnen, että yhteisö olettaa johtoryhmien kirjoittavan koodin ja antavan heille sen, mitä he pyytävät. Sen pitäisi olla toisin päin. Yhteisön pitäisi kirjoittaa koodit ja tarjota niitä projektille.
Mitä OSM (Open Source Matters -järjestö) ajattelee siitä, että jotkin kehittäjät tienaavat rahaa Joomlalla tarjoten palveluja tai tehden kaupallisia kolmannen osapuolen tuotteita? Onko se vapaan lähdekoodin filosofian vastaista?
En voi kommentoida, mitä nykyiset OSM jäsenet ovat tästä mieltä, koska en ole yksi heistä, mutta en näe ongelmaa. Jos ihmiset eivät ansaitsisi, he eivät voisi laittaa ruokaa pöytään. Joomla on ohjelmisto, joka on ladattavissa vapaasti, mutta kun puhumme vapaasta, emme viittaa maksuun, vaan vapauteen käyttää, muokata ja jakaa ohjelmistoa.
Onko suunnitelmia mainostaa Joomla sisällönhallintajärjestelmää isoihin projekteihin sopivana ja siten parantaa web studioiden ja kehittäjien Joomla-kuvaa?
Viime vuonna hyvin aktiivinen ja kovasti töitä tekevä tiimi on perustanut Marketing Working Groupin ja olen varma, että aikanaan heidän ponnistelunsa palkitaan.
Joomla on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jonka voi ladata ilmaiseksi. Kuitenkin kehitystiimin täytyy maksaa laskut ja tukea projektin infrastruktuuria. Lahjoitukset eivät voi kattaa kaikkia kuluja. Voinko kysyä rahoituksen lähteistä?
Ensiksi poistetaan mahdollinen hämmennys. Kenellekään ei makseta projektin parissa työskentelystä.
OSM saa rahoitusta lukuisilta julkaistuilta lähteiltä. Lahjoitukset edustavat niin pikkuruista osaa, että niitä on melkeinpä turha kommentoida – suurin osa tuloista tulee mainostuksesta lukuisissa muodoissa.
Muistan JoomlArtin aloittaneen mielenkiintoisen kampanjan toisten klubien kanssa kerätäkseen 1 000 000 dollaria ja lahjoittaakseen ne Joomlan kehitykseen. Mikä tuon yrityksen tulos oli?
En muista, mikä loppusumma oli. Se ei ollut miljoonaa dollaria, mutta merkittävä summa rahaa se oli ja sitä arvostettiin suuresti.
Brian, jos joku haluaa kutsua sinut paikalliseen JoomlaDay, JoomlaNight, Joomlan käyttäjäryhmien tapaamiseen, tai muihin Joomlaan liittyviin tapahtumiin, mitä heidän pitäisi tehdä? Onko mitään olennaisia vaatimuksia, mitä järjestäjien pitäisi tietää, ennen kuin ottavat yhteyttä sinuun?
Tulen milloin ja minne vain, jos voitte kattaa matkustus- ja hotellikuluni.
J&Beyond-tapahtumaa on pidetty menestyksekkäästi Euroopassa. Onko mahdollista saada muita samanlaisia tämäntasoisia tapahtumia?
J&Beyond on tarkoitettu eurooppalaiseksi konferenssiksi Joomlan kehityksestä kiinnostuneille. Seuraava tapahtuma pidetään Prahassa toukokuussa 2015. Se on itsenäinen osallistujien organisoimana tapahtuma, eikä siis vastaavan järjestäminen muualle ole poissa laskuista. Mutta voin kertoa, että siinä on valtavasti organisoitavaa.
Muutamalla sanalla, miten näet Joomlan tulevaisuuden?
En olisi tässä, jos voisin nähdä tulevaisuuteen. Se on mahtavaa. Joomla tarjoaa meille kaikille mahdollisuuden työskennellä valmistaaksemme oman tulevaisuutemme.
Haittaako sinua, jos joku on eri mieltä kanssasi?
En välitä.
Alkuperäinen haastattelu löytyy osoitteesta: issues.joomla.org . Haastattelija Eugene Sivokon.
Joomlasta on tulossa yhä suositumpi ja se leviää uskomattomalla vauhdilla. Nyt kun yhteisön elämään uppoutuu enemmän ja enemmän ihmisiä, on hyvä aika kysyä kysymyksiä, jotka voivat kiinnostaa monia. Tässä kuussa saamme ensi käden tietoa Joomlasta Joomlan yhdeltä perustajajäsenistä, Brian Teemanilta!
Hei Brian. Mikä on arviosi alustan tämänhetkisestä tilanteesta Joomlan perustajajäsenenä? Oletko tyytyväinen viimeaikaisiin tuloksiin ja aiemmin määriteltyjen tavoitteiden saavuttamiseen?
Minulle yksi hienoista asioista Internetin parissa työskentelyssä on kuinka nopeasti asiat voivat muuttua ja kehittyä. Olennaisia vaatimuksia muutaman vuoden takaa ei enää edes harkita ja tämän päivän oleellisista asioista ei keskusteltu muutama vuosi (tai edes muutama kuukausi) sitten. Joomla reagoi tähän hienosti. Siksi olimme ensimmäinen suuri sisällönhallintajärjestelmä monikielisyyden tuella, mukautuvalla suunnittelulla, kaksivaiheisella todennuksella, ja olemme hyvässä matkaa täyteen tukeen mikrodatalle.
Vaikkakin jotkut paikalliset yhteisöt integroituvat yhä enemmän globaaliin Joomla-yhteisöön, minkä luulet estävän joitakin kansainvälisiä yhteisöjä liittymästä Joomla-maailmaan?
Kieli on aina este, kuten myös meidän erilaiset kulttuurimme. Olemme tehneet paljon viime vuosina yrittääksemme murtaa joitakin kielimuureja, mutta tietenkin voimme tehdä enemmän. Yksi näkemäni aloite kielimuurin ylittämiseen on saksankielisen yhteisön kehittämä bug tracker (bugiseurain), jonka keräämien ongelmien kääntäminen ja eteenpäin ilmoittaminen on osoitettu muutamalle ihmiselle.
Mutta voimme tehdä silti paljon enemmän. Joomla tarjoaa esimerkiksi erilaisia integraatioita Googlen palveluiden kanssa, esimerkkinä reCaptcha ja kaksivaiheinen kirjautuminen, mutta vasta kun tapasin osan Yandexin kehittäjistä, tajusin Venäjän (ja joidenkin muiden entisten neuvostovaltioiden) Yandexin yli 60 % osuuden hakukonemarkkinoilla verrattuna Googlen 25 % osuuteen.
Mikä on mielestäsi paras tapa löytää tasapaino laadun ja määrän kesken, kun Joomlan lisäosahakemistossa (JED) on yli 9000 lisäosaa?
Uskon yhteisön löytävän laadukkaat lisäosat. Sitä varten on arvostelu- ja arviointiprosessi. Kuten hotelliarvostelusivusto, se ei välttämättä ole täydellinen, mutta se on paljon parempi kuin päätöksen jättäminen muutamalle vapaaehtoiselle. Katsommehan ja käytämmehän sovelluksia kukin omalla tavallamme. Kehittäjä saattaa kommentoida koodia, kun taas suunnittelija ulkonäköä. Se on hyvin henkilökohtainen asia.
Miksi useampia lisäosia ei sisällytetä ytimeen oletusarvoisesti laadukkaiden lisäosien varmistamiseksi, sen sijaan, että oltaisiin riippuvaisia kolmannen osapuolen lisäosista, joiden laatu vaihtelee?
Yksi nykyisen etenemissuunnitelman tavoitteista on asennustiedoston koon pienentäminen poistamalla lisäosia ja asettamalla ne ladattaviksi ”virallisina” lisäosina. Tämä ei tarkoita vain sitä, että voit rakentaa sivun vain tarvitsemillasi lisäosilla, vaan se myös mahdollistaa muidenkin lisäosien pääsyn ”virallisen” lisäosan asemaan. Ennen ytimeen lisäämisen kriteerinä oli, että lisäosan olisi oltava kaikille hyödyllinen. Uusi käytäntö antaa meille mahdollisuuden muuttaa tämän.
Mitä ajattelet entisistä Joomla-haarautumista? Onko Joomla-kehittäjille tarpeeksi tilaa parantaa ydintä haarautumien välttämiseksi?
Avoimen lähdekoodin ohjelmiston haarautuminen on hyvä asia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se tulee olemaan helppoa tai menestyksellistä. Olen kokenut sen ja voin kertoa, että en haluaisi menettää elämääni toiselle sellaiselle.
Onko yhteisö vapaa keskustelemaan globaalin alustan kehitysstrategiasta? Voiko yhteisön mielipide (äänestyksien yms. kautta) muuttaa tilannetta?
Uskon, että on. Vaikkakin äänestykset ja kyselyt eivät ole hyviä ratkaisuja. Jos ehdottaisin seuraavaan Joomla-julkaisuun mahdollisuutta tulostaa rahaa, se varmaan keräisi paljon suosiota ja ääniä, mutta sitten emme rakentaisi ohjelmistoa, joka edustaisi meitä netissä.
Onko sinulla kokopäivätyö, vai viekö aktiivisuus Joomlan kanssa kaikki aikasi?
Minulla on ollut lukuisia uria. Aloitin tietokoneiden osien parissa, siirryin lasten sosiaalityöntekijäksi, sitten palasin teknologian pariin tekemään CD-ROMeja ja viimein siirryin Internet-palveluntarjoajayrityksen pyörittämiseen. Viimeiset neljä tai viisi vuotta olen työskennellyt vain Joomlan parissa tarjoten koulutus- ja konsultointipalveluita.
Brian, käyt ja puhut usein erilaisissa konferensseissa ja tilaisuuksissa. Onko sinulla suosikkikokemusta?
Olen puhunut 20 osallistujan ja 7000 osallistujan tapahtumissa. Olen puhunut englanniksi ja tulkkien kanssa. Olen puhunut teknisille yleisöille ja yleisöille, missä hiirenkin liikuttaminen on haaste. Olen matkustanut joka mantereelle. Jokainen tapahtuma on erilainen ja ne ovat kaikki erityisiä omalla tavallaan. En haluaisi valita yhtä suosikkia, mutta voin kertoa, että en ikinä kyllästy matkustamiseen ja ihmisten tapaamiseen.
Voisitko valottaa tulevaisuuden lyhyen aikavälin suunnitelmiasi?
Juuri nyt harkitsen tietokoneen sammuttamista ja pitkälle kävelylle menemistä paikalliseen puistoon. Viime kuukausien aikana olen alkanut tajuta ja arvostaa, että on nauttia luonnosta joka päivä netistä irrottautuen.
Mikä on haaveesi, jonka olet jo toteuttanut?
Haaveeni oli ja on yhä antaa panokseni yhteiskunnalle ennakkoluulojen, syrjinnän ja epätasa-arvon poistamiseksi.
Olet ollut puhujana Drupal-konferenssissa, näetkö mahdollisuutta yhteistyöhön projektiemme kesken, jotka nähdään usein kilpailijoina?
En näe Drupalia, Typo3 tai mitään muuta yhteisöä, joille olen puhunut kilpailijoina. Uskon, että maailmassa on paikka kaikille meille ja että voimme oppia ja jakaa toisten kanssa samalla säilyttäen uniikit ominaisuutemme ja markkinamme.
Paljon on puhuttu CMSgarden-tapahtumasta. Sinun mielestäsi, mitä etuja CMSgarden voi antaa Joomlalle?
En ole varma, mitä tarkoitat huhuista, sillä en ole kuullut sellaisista. CMSgarden on yhteinen ponnistus lähes kaikilta vapaan lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmiltä saksankielisiltä alueilta kokemuksien jakamiseen ja lukuisissa eri konferensseissa osallistumisen vaivan säästämiseksi. Olin tarpeeksi onnekas osallistuakseni World Hosting Days -tapahtumaan Saksassa tänä vuonna, joka on johtava verkkopalvelujen tarjoajien tapahtuma. Täällä CMSgardenilla oli yksi suurimmista näytteilleasetustiloista, jossa joka projekti oli edustettuna. Ilman tätä yhteistyötä olen varma, että jos projektit olisivat yksin osallistuneet, he olisivat saaneet pikkuisen pöydän nurkasta.
Onko olemassa suunnitelmia Joomlan koodin uudelleenkirjoitukseen ja suorituskyvyn nopeuttamiseen?
Koodin uudelleenkirjoitusta tapahtuu kaiken aikaa ja joka kehittäjä sanoo, että se on loppumaton prosessi. Tietysti taas samaan aikaan meidän pitää varmistaa, että vain uudelleenkirjoitamme, emmekä luo ongelmia taaksepäin yhteensopivuudessa – et halua päivityksen rikkovan olemassa olevia sivujasi. Tänä kesänä Google Summer of Code -tapahtuman aikana oli projekti käydä läpi ja optimoida joitakin vanhempia sql-kyselyjä. Ne ovat tällä hetkellä testauksessa, ja tähän asti näkemäni tulokset ovat todella vaikuttavia.
Olen kuullut, että työt on aloitettu SEO ominaisuuksien, kuten artikkelin otsikon avainsanojen hallinnointi, asettamisessa oletuksiksi. Voitko kertoa vähän siitä?
Henkilökohtaisesti uskon, että Joomla on todella hyvä hakukoneoptimoinnissa ja uusimmat lisäykset mikrodataan ovat työntäneet meitä yhä edemmäs niitä ihmisiä, jotka haluavat lisätä optimointia. Menossa on projekti Hannes Pappenbergiltä Joomla reitittimen mahdolliseen uudelleenkirjoitukseen, mutta en ole nähnyt edistystä sen suhteen nyt.
Bloggaamisesta on tullut todella suosittua varsinkin ottaen huomioon mobiiliteknologian kasvun ja uudet design trendit, kuten Flat UI. Onko suunnitelmia tehdä bloggaamisesta olennainen ominaisuus Joomlaan?
Joomla on, ja tulee aina olemaan jotakin yhteisön kehittämää. Johtoryhmät ovat näyttämässä tietä. Usein tunnen, että yhteisö olettaa johtoryhmien kirjoittavan koodin ja antavan heille sen, mitä he pyytävät. Sen pitäisi olla toisin päin. Yhteisön pitäisi kirjoittaa koodit ja tarjota niitä projektille.
Mitä OSM (Open Source Matters -järjestö) ajattelee siitä, että jotkin kehittäjät tienaavat rahaa Joomlalla tarjoten palveluja tai tehden kaupallisia kolmannen osapuolen tuotteita? Onko se vapaan lähdekoodin filosofian vastaista?
En voi kommentoida, mitä nykyiset OSM jäsenet ovat tästä mieltä, koska en ole yksi heistä, mutta en näe ongelmaa. Jos ihmiset eivät ansaitsisi, he eivät voisi laittaa ruokaa pöytään. Joomla on ohjelmisto, joka on ladattavissa vapaasti, mutta kun puhumme vapaasta, emme viittaa maksuun, vaan vapauteen käyttää, muokata ja jakaa ohjelmistoa.
Onko suunnitelmia mainostaa Joomla sisällönhallintajärjestelmää isoihin projekteihin sopivana ja siten parantaa web studioiden ja kehittäjien Joomla-kuvaa?
Viime vuonna hyvin aktiivinen ja kovasti töitä tekevä tiimi on perustanut Marketing Working Groupin ja olen varma, että aikanaan heidän ponnistelunsa palkitaan.
Joomla on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jonka voi ladata ilmaiseksi. Kuitenkin kehitystiimin täytyy maksaa laskut ja tukea projektin infrastruktuuria. Lahjoitukset eivät voi kattaa kaikkia kuluja. Voinko kysyä rahoituksen lähteistä?
Ensiksi poistetaan mahdollinen hämmennys. Kenellekään ei makseta projektin parissa työskentelystä.
OSM saa rahoitusta lukuisilta julkaistuilta lähteiltä. Lahjoitukset edustavat niin pikkuruista osaa, että niitä on melkeinpä turha kommentoida – suurin osa tuloista tulee mainostuksesta lukuisissa muodoissa.
Muistan JoomlArtin aloittaneen mielenkiintoisen kampanjan toisten klubien kanssa kerätäkseen 1 000 000 dollaria ja lahjoittaakseen ne Joomlan kehitykseen. Mikä tuon yrityksen tulos oli?
En muista, mikä loppusumma oli. Se ei ollut miljoonaa dollaria, mutta merkittävä summa rahaa se oli ja sitä arvostettiin suuresti.
Brian, jos joku haluaa kutsua sinut paikalliseen JoomlaDay, JoomlaNight, Joomlan käyttäjäryhmien tapaamiseen, tai muihin Joomlaan liittyviin tapahtumiin, mitä heidän pitäisi tehdä? Onko mitään olennaisia vaatimuksia, mitä järjestäjien pitäisi tietää, ennen kuin ottavat yhteyttä sinuun?
Tulen milloin ja minne vain, jos voitte kattaa matkustus- ja hotellikuluni.
J&Beyond-tapahtumaa on pidetty menestyksekkäästi Euroopassa. Onko mahdollista saada muita samanlaisia tämäntasoisia tapahtumia?
J&Beyond on tarkoitettu eurooppalaiseksi konferenssiksi Joomlan kehityksestä kiinnostuneille. Seuraava tapahtuma pidetään Prahassa toukokuussa 2015. Se on itsenäinen osallistujien organisoimana tapahtuma, eikä siis vastaavan järjestäminen muualle ole poissa laskuista. Mutta voin kertoa, että siinä on valtavasti organisoitavaa.
Muutamalla sanalla, miten näet Joomlan tulevaisuuden?
En olisi tässä, jos voisin nähdä tulevaisuuteen. Se on mahtavaa. Joomla tarjoaa meille kaikille mahdollisuuden työskennellä valmistaaksemme oman tulevaisuutemme.
Haittaako sinua, jos joku on eri mieltä kanssasi?
En välitä.
Kokemus on asia, jonka saat heti kun olisit tarvinnut sitä.
jaakko.korhonen(at)jg-oppimiskeskus.fi |
Last Edit: 18.10.2014 05:24 : JiiKoo.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Mortti
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- JiiKoo
- Aiheen kirjoittaja
- Poissa
- Valvoja
18.10.2014 05:28 #7325
: JiiKoo
JiiKoo vastasi aiheeseen: Brian Teemanin haastattelu (suomennos)
Joomlan kehitystä seuraavat tietävät kuka on Brian Teeman. Muille haastattelusta irtoaa mukavasti infoa Joomlan tulevasta kehityksestä. Esimerkiksi miksi uusien Joomla-versioiden asennuspaketista pudotellaan (tai tullaan pudottamaan) pitkään sinne kuuluneita komponentteja pois ja mitä ovat "viralliset" lisäosat. Artikkelista löytyy vastaus. Paljon muutakin siitä saa.
Kokemus on asia, jonka saat heti kun olisit tarvinnut sitä.
jaakko.korhonen(at)jg-oppimiskeskus.fi |
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Valvojat: jkwebdesign, Gamoss, JiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.065 sekuntia