Joomla.fi-sivustolla on harvoin esitelty tulevien Joomlien uusia ominaisuuksia. Poistetaan tätä puutetta tällä artikkelilla ja esitellään kymmenen uutta ominaisuutta piakkoin julkaistavan Joomla 3.7 -version osalta. Artikkelin esittely ei ole täydellinen, siitä puuttuu mm. TinyMCE-editorin uudistukset. TinyMCE Joomlan asennuspaketin mukana tuleva editori.
Joomla 3.7 -version julkaisu on julkaisuaikataulun mukaan maalis-huhtikuun vaihteessa. Se sisältää lukuisia käyttäjän kannalta mielenkiintoisia uudistuksia ja uusia ominaisuuksia. Edelleen jatketaan käyttäjäkokemuksien parantamista (UX Improvements), joka tarkoittaa ylläpitopuolen helpompaa ja joustavampaa käyttöä. UX tulee sanoista User Experiences.
Monikielisten sivustojen ylläpitäjät varmasti kiittelevät kahta editorikenttää, joissa näytetään kaksi erikielistä artikkelia rinnakkain. Tämä helpottaa artikkeleiden muokkaamista, päivittämistä ja kirjoittamista.
Yksi uusista toiminnoista on mukautetut kentät esimerkiksi artikkelin kirjoittamisen yhteydessä. Tässä artikkelissa esitellään mm. näitä uusia ominaisuuksia.
Huomautus: Tässä artikkelissa esiteltyjen uusien toimintojen osalta käytetään vielä epävirallisia suomennoksia. Ne saattavat vielä muuttua, poistua tai tekstiä tulla lisää Joomla 3.7 -version valmistumisen myötä. Samoin osa voi vielä näkyä englanniksi. Käännöstyö on meneillään. Artikkeli on kirjoitettu Joomla 3.7 Alfa 2 -julkaisun pohjalta.

Ps. Jos olet kiinnostunut Joomlan käännöstyöstä ja haluat tulla mukaan, lue ensin tämä artikkeli: Käännöstiimi hakee vahvistusta - tule mukaan!

Artikkelin sisältö:
1.  Monikieliset yhteydet (Multilingual Associtions Manager).
2.  Kentät ja kenttäryhmät (Custom Fields/Mukautetut kentät).
3.  Uusi artikkeli valikon nimikettä luotaessa.
4.  Artikkelin muokkaus suoraan valikon nimikkeestä.
5.  Ylläpitopuolen käyttöliittymä litteäksi.
6.  Valikon nimike linkkinä suoraan sisältöön editorissa.
7.  Jaetut istunnot (Shared Sessions)
8.  Kalenteri uusittu
9.  Suurin latauskoko lisäosien asennuksessa.
10. Reititys (Routing)

1. Monikieliset yhteydet (Multilingual Associations Manager)

Monikielisten sivustojen ylläpitäjät ovat varmasti tyytyväisiä tästä uudesta ominaisuudesta. Sen isoin näkyvä ominaisuus on kaksi rinnakkaista editoria, joista vasemmalla on lähdekielinen artikkeli (Viite) ja toisessa  kirjoitettava, muokattava tai muuten päivitettävä artikkeli (Kohde). Rinnakkaiseditorin artikkelia (Kohde) voi vaihtaa. Editorien käyttö on mukavan helppoa ja mutkatonta.
kaksiEditoria
Kuva yllä. Vasemmalla suomenkielinen artikkeli (Viite) ja oikealla muokattava englanninkielinen (Kohde). Kohdeartikkelin voi vaihtaa.
Kuvassa alla näkyy miten yhteyslinkki näkyy suomenkielisessä artikkelissa.
alsoAvailableKuva yllä. Artikkelin artikkelitiedoissa näkyy linkki vastaavaan toisenkieliseen artikkeliin. Linkin saa pois näkyvistä tarvittaessa asetuksissa.
Kuva alla. Monikieliset yhteydet löytyvät komponenteista.monikielisetPudotusvalikossa


2. Kentät ja kenttäryhmät (Custom Fields/Mukautetut kentät)

Voit luoda yksittäisen kentän tai kenttäryhmän, joka sisältää useita erilaisia kenttiä.  Tämä uusi toiminto on herättänyt paljon mielenkiintoa ja keskustelua. Tällä hetkellä (tammikuu 2017) sen kielitiedostot elävät melkoisesti. Virallisesti kielitiedostot lyödään vasta kun ensimmäinen Joomla 3.7 RC -versio julkaistaan. Sen jälkeenkin menee vielä hetki ennen kuin ne saadaan käännettyä suomeksi. Siihen asti eletään näillä mitä on tällä hetkellä.
Kentillä luodaan lomake, joka voidaan julkaista artikkeleissa, käyttäjissä ja yhteystiedoissa. Lomake voidaan yhdistään esimerkiksi tietyn kategorian artikkeleihin ja tiettyyn kieleen. Käyttöönoton asetus löytyy komponentin asetuksista.
mukautetutKentatAsetuksissa
Kuva yllä. Käyttöönoton asetus löytyy komponentin asetuksista.
 
kentatArtikkeleissa
Kuva yllä. Kentät artikkeleiden hallinnan pudotusvalikossa.

Uuden kentän luominen.
uusiKentta
Kuva yllä. Uuden kentän luominen.
 
Kentät ja kenttäryhmät editorinäkymässä.
Kentät ja kenttäryhmät näkyvät editorin välilehdissä joko yksittäisinä kenttinä tai kenttäryhminä. Kenttäryhmässä voisi olla esimerkiksi yhden kokonaisen lomakkeen kaikki kentät yhdessä. Kenttä tai kenttäryhmän kentät täytetään jo artikkelia kirjoittaessa. Kentän tai kenttäryhmän saa täytettäväkseen napsauttamalla ao. välilehteä editorissa (ks. kuva alla). Lomake ei tule tyhjänä artikkeliin näkyviin käyttäjän täytettäväksi. Sillä ei siis voi luoda esimerkiksi tilaus- tai ilmoittaumislomaketta julkisivupuolelle lukijan täytettäväksi ja lähetettäväksi. Siihen on omat lomakekomponenttinsa.
Täytetyt kenttätiedot näytetään artikkelin artikkelitiedoissa (ennen sisältöä) artikkelin alapuolella (sisällön jälkeen). Näihin asetuksiin saattaa tulla lopullisessa versiossa vielä muutoksia ja todennäköisesti tulleekin.
kentatEditorissa
Kuva yllä. Kuvassa on valittavissa yksittäinen kenttä ja kenttäryhmä (Henkilötiedot) Kenttäryhmä sisältää useita erilaisia kenttiä.

3. Uusi artikkeli valikon nimikettä luotaessa

Hyvä uudistus on, että uuden artikkelin voi luoda valikon nimikettä luotaessa. Kun teet linkkiä valikkoon, niin voi luoda siihen linkittyvän artikkelin samalla. Ei tarvitse enää kirjoittaa artikkelia ja siirtyä sitten linkittämään sitä johonkin valikkoon. Editori aukeaa ponnahdusikkunaan.
luoArtkkeliMenussa
Kuva yllä. Uuden artikkelin luonti valikon nimikettä tehdessä. Hyvä uudistus.

4. Artikkelin muokkaus suoraan valikon nimikkeestä

Hyviin ja käyttömukavuutta lisääviin uudistuksiin kuuluu myös mahdollisuus muokata artikkelia valikon nimikkeestä eli siitä valikon linkistä. Editori aukeaa ponnahdusikkunaan.
 muokkaaArtikkeliMenussaKuva yllä. Valittua artikkelia voi muokata myös suoraan valikon nimikkeestä.
 

5. Ylläpitopuolen käyttöliittymä litteäksi

Ylläpitopuolella ulkonäköä fiksataan vähän nykyaikaisempaan litteään muotoon. Parhaiten asia selviää kun vertailee nykyisen Joomla 3.6 -version näkymää esimerkiksiksi artikkelien hallinnassa uuteen näkymään. Litteä näkymä on koko ylläpitoliittymässä. Pieni muutos, jota ei helposti huomaa. Kokemuksesta voin sanoa, että kyllä tämä pienikin muutos lisää osaltaan käyttömukavuutta.
Ensin tuleva Joomla 3.7
littea37
Kuva yllä. Joomla 3.7 litteä näkymä artikkelien hallinnassa. Esimerkiksi painikkeiden "pulleus" on poissa.
Sitten nykyinen Joomla 3.6
pullea36
Kuva yllä. Joomla 3.6 - näkymä artikkelien hallinnassa.

6. Valikon nimike linkkinä suoraan sisältöön editorissa

Editorissa artikkelia kirjoittaessa on nyt mahdollista luoda linkkinä valiko nimike tai yhteystieto. Tämä helpottaa huomattavasti esimerkiksi viittaamista tiettyyn artikkeliin tai yhteystietoon vähentämällä linkkien kirjoittamista linkkityökalulla.
linkkiMenuKontakti
Kuva yllä. Painikkeet valikoihin ja yhteystietoon löytyvät editorin työkaluvalikoimasta. Kuvassa painikkeiden tekstit ovat vielä englanniksi, mutta muuttuvat suomenkielisiksi kielitiedostojen valmistumisen myötä.

7. Jaetut istunnot (Shared Sessions)

Sivuston asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön Jaetut istunnot eli yhdellä kirjautumisella kirjautuu sekä julkisivu- että ylläpitopuolelle. Kannattaa huomata, että jos muutat käytössä olevaa asetusta, muutos katkaisee kaikki sen hetkiset istunnot. Jopa omasikin ja sinun pitää kirjautua uudelleen, jonka jälkeen olet luonnollisesti kirjautunut sivuston julkisivupuolelle että ylläpitoon. Eikä ole väliä mitä kautta kirjautumisen teet tai kirjaudut ulos. Tämä asetus koskee luonnollisesti vain ylläpitopuolen käyttäjiä.  Katso kuvat alla.
jaetutIstunnot
Kuva yllä. Asetus löytyy Sivuston asetuksista.
 
jaetutIstunnotSelitys
Kuva yllä. Jaettujen istuntojen selitys.
 

8. Kalenteri uusittu

Tämä uudistus kuuluu käyttäjäkokemuksen parannuksiin, joista käytetään termiä UX improvements. UX on lyhennys sanoista User Experiences. Kalenterista on tehty graafisilla ulkoasun muutoksilla paremmin luettava ja käytettävä. Päiväys ja aika on entistä helpompi asettaa. Kuvassa alla kalenteri on vielä englanninkielinen, mutta muuttuu luonnollisesti suomenkieliseksi kielitiedostojen päivitysten myötä.
 uusiKalenteri
Kuva yllä. Uusi kalenteri on tässä vielä englannninkielinen, mutta lopullinen versio on luonnollisesti suomeksi.
 
Alla vertailun vuoksi vielä Joomla 3.6 kalenteri.
vanhaKalenteri
Kuva yllä. Vanha, poistuva Joomla 3.6 -kalenteri.

9. Suurin latauskoko lisäosien asennuksessa

Lisäosien asennuksissa tulee näkyviin entistä enemmän tietoa palvelimen asetuksista, jotka saattavat vaikuttaa siihen onnistuuko lisäosan asentaminen suoraan zip-paketista. Paketin koko voi olla liian iso verrattuna palvelimen asetuksiin. Silloin on käytettävä muita asennustapoja, joita Joomlasta onneksi löytyy useita erilaisia.
suurinLatauskoko
Kuva yllä. Palvelimen asetukset näyttävät, että suurin latauskoko tällä palvelimella on 750 MB.

10. Reititys (Routing)

Reititys on isolle osaa käyttäjistä täysi mysteerio toimintona, jonka käyttäjät ohittavat yöuniaan menettämättä. Yksinkertaistettuna reititys luo esimerkiksi selaimen osoiteriville artikkelin url-osoitteen, jossa näkyy artikkelin id-tunnus. Id-tunnus on artikkelin uniikki numero ts. joka artikkelilla on oma id-tunnuksensa.
Nyt tuon id-tunnuksen saa pois näkyvistä.  Monet, monet käyttäjät ovat pyytäneet mahdollisuutta poistaa id-tunnus linkeistä.  Asetus löytyy komponentin asetuksista. Url-reititys on mahdollista artikkeleissa, uutissyötteissä ja yhteystiedoissa. Kuvassa alla näytetään artikkelien asetuksista löytyvää reititystä.
Huomaa, että jos asetuksen käyttöön olemassa olevilla sivustoilla, saattaa asetus muuttaa url-osoitteita. Sen vuoksi kysytään vielä varmuuden vuoksi erikseen haluatko varmasti poistaa id-tunnuksen (numeron) url-osoitteesta. Legacy-tila varmistaa yhteensopivuuden taaksepäin vanhoilla sivustoilla.
urlReititys
Kuva yllä. Url-reitityksen asetus komponentin asetuksissa. Reititystä voi käyttää  artikkeleissa, uutissyötteissä ja yhteystiedoissa.