Tarkka asennusohje

  • ajaaskel
  • ajaaskel hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
03.04.2012 21:42 - 03.04.2012 21:43 #2129 : ajaaskel
ajaaskel loi aiheen: Tarkka asennusohje
Tiputin Joomal 2.5.4 version ja aloitin asennuksen puhtaaseen koneeseen missä valmiina LAMP -asennus. Etsin asennusohjetta mutta en löytänyt pikaisella haulla ensimmäistäkään täsmällistä sellaista suomeksi tai englanniksi. Tuollaiset "ota yhteyttä palvelun tarjoajaasi" -ohjeet ovat täysin hyödyttömiä.
Havaitsin kun olin tiputtanut Joomlan tiedostot webbipalvelimen domainin juureen että englanninkielisten sivujen tarjoama vanha asennusohje versiolle 1.7 ei toimi. Ohjeen mukaan asennuksen pitäisi käynnistyä webbiselaimessa tyyliin:

www.example.com/install

mutta havaintoni oli että

www.example.com/index.php

teki työnsä paremmin tuossa tarkoituksessa.

Kertoisiko joku miten tietokantamääritykset on tarkoitettu tehtäväksi eli "mitä, missä, miksi" ?
En nyt tarkoita etteikö tuota Joomlaa saisi "roiskimalla jotain" käyntiin vaan haluaisin jollakin tavalla järkevästi tehdyn asennuksen missä asioilla on syy, seuraus ja jokin idea. Ei varmaan haittaa jos asennusohje kertoo tekeekö Joomlan oma asennusohjelma määritykset kannalle vai pitääkö ne käsin määritellä etukäteen ja tarkasti ottaen miten.
Last Edit: 03.04.2012 21:43 : ajaaskel.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.04.2012 11:16 - 04.04.2012 14:49 #2137 : jkwebdesign
jkwebdesign vastasi aiheeseen: Vs: Tarkka asennusohje
Ohje asennukseen löytyy täältä:
www.joomla.fi/ohjeita/joomlan-asennus

Ei tuossakaan ole kerrottu tietokantojen luomisesta sen enempää, sillä se ei sinänsä liity Joomlaan vaan palveluntarjoajaan. Tuo toimenpide siis eroaa paljonkin eri palveluntarjoajien välillä, joten paras ohjeistus siihen löytyy todennäköisesti palveluntarjoajasi sivuilta.

Minusta tuo ohje on hyvä ja toimiva, mutta voin jeesailla tuon ohjeen päivittämisessä jos kerrot mitä puutteita siinä on?

Englanninkielinen ohje on täällä 1.7:lle ja se kyllä pitäisi päteä myös uudelle Joomlalle. Tuo mainitsemasi osoite ei ole noin, kuten ei ole ohjeessakaan vaan oikea osoite asennuksen aloitukseen on www.example.com/installation , kuten Joomlan ohjeissakin on. Toki tuo index.php toimii myös, koska se ohjaa tuohon installation kansioon.

docs.joomla.org/Installing_Joomla !
(näköjään ei toimi linkin lisääminen huutomerkin kanssa joten kopioikaa linkki, niin pääsette oikealle sivulle:))

Asiakaslähtöisesti suunniteltuja internet- sekä graafisia palveluita: www.sutjakka.fi
Last Edit: 04.04.2012 14:49 : jkwebdesign.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • mirkoe
  • mirkoe hahmo
  • Poissa
  • Ylläpitäjä
  • Ylläpitäjä
  • Kahvilla pärjää aina!
Lisää
04.04.2012 14:44 #2144 : mirkoe
mirkoe vastasi aiheeseen: Vs: Tarkka asennusohje
Tietokanta tulee aina luoda ennen Joomla asennusta. Tämä tehdään yleensä joko c-panelissa tai vastaavassa hallintapaneelissa minkä palveluntarjoaja tarjoaa. C-panelissa on esim. MySql-Wizard toiminto, joka tekee kaiken lähes automaattisesti kunhan vain antaa tietokannalle nimen ja käyttäjän.

Toinen yleinen vaihtoehto on tehdä tietokanta suoraan phpMyAdmin hallinnassa. Tälläinen löytyy yleensä myös LAMP, MAMP, XAMPP ja muista paketeista. Oletusosoite windoskoneissa oli muistaakseni http://localhost/phpmyadmin. Näissä on yleensä oletuksena käyttäjänä root, ja salasanan voi itse käydä lisäämässä. Tänne sitten luodaan vain uusi tietokanta, joka Joomlan asennsuvaiheessa sitten annetaan.

Ja syy miksi tietokanta pitää olla luotuna jo asennusvaiheessa, on tietty se että Joomla tallentaa tiedot sinne. Jollei ole kantaa, ei ole paikkaa jonne tallentaa!

Jos se on Joomlalla, teemme sen - www.clicker.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • ajaaskel
  • ajaaskel hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
04.04.2012 17:11 - 04.04.2012 20:42 #2145 : ajaaskel
ajaaskel vastasi aiheeseen: Vs: Tarkka asennusohje
Palvelun tarjoaja ? Se olen minä. :)

Asennan omalle koneelle Joomlaa itselleni, en minnekään "palvelun tarjoajalle". Ei mitään "C-panelia", ulkoista palveluntarjoajaa, tms. vaan valmiina on oma Linux + toimiva Apache webbipalvelin.
Toistan hieman itseäni: "installation" tai "install" ei toimi kun sen nimistä tiedostoa ei ole olemassakaan kun purkaa tuon zipin vaan siellä on "index.php" sekä juuressa että "/installation" hakemistossa (kansiossa). Tuo lähtee käyntiin ok.
"Tietokanta perustettava ennen asennusta", ok, teenpä tuon. Tarkka ohje olisi helpottanut mutta selviän varmaan ilmankin, otanpa esille phpMyAdmin: in.

Edit 4.4.2012 20:33
Tehty mutta aika eri tavalla mitä "n+1" asennusohjetta ehdottaa. Itselläni asennuspaikkana oma kone, koneessa Linux Ubuntu 10.04 LTS, Apache 2.2 + MySQL + PHP ("LAMP"). Pitänee kirjoitella pieni "rautalankaohje" tuosta asennuksesta kun ehdin, sen verran joutui pähkäilemään tuon kanssa.
Last Edit: 04.04.2012 20:42 : ajaaskel.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.04.2012 21:41 #2146 : quietFinn
quietFinn vastasi aiheeseen: Vs: Tarkka asennusohje
Joomla-asennuksen "tarkka ohje" kertoo että toimiakseen Joomla tarvitsee tietokannan, tietokannan käyttäjänimen salasanoineen, ja tietokantapalvelimen osoitteen.
Ei ole mitenkään mahdollista että olisi olemassa "tarkka ohje" jossa kerrottaisiin kaikki mahdolliset tavat miten nuo saadaan aikaiseksi.
Toimiakseen Joomla tarvitsee myös PHP:n, pitäisikö mielestäsi "tarkka ohje" sisältää myös kaikki mahdolliset tavat miten PHP asennetaan ja konfiguroidaan kaikissa mahdollisissa ympäristöissä?

Jos kerran käytät paikallista LAMP asennusta, niin ohjeet tietokannan luomiseen löytyvät LAMP:in dokumentaatiosta ja/tai foorumista, ei Joomlan asennusohjeesta.

netFinn - Taatusti Joomla!-yhteensopiva webhosting: www.netfinn.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.04.2012 22:11 #2147 : jkwebdesign
jkwebdesign vastasi aiheeseen: Vs: Tarkka asennusohje
Minusta tuo nykyinen ohje on jo todella hyvä, eikä asennusohjeen todellakaan pidä sisältää muuta kuin Joomlan asennus. Muut valmisteltavat toimenpiteet ovat sitten toinen asia. Ehkä ohjeessa voisi olla linkkejä.paikkoihin, joista ohjeita voi etsiä..

Toinen asia mikä asennusohjeessa voisi olla niin pienimuotoinen selitys alussa oleville tarkastettaville asioille (siis ne vihreät / punaiset tekstit). Nykyisessä ohjeessahan mainitaan, että kaikkien kohtien pitää olla vihreänä, mutta tuohan ei ole pakollista eikä aina mahdollistakaan, vaan jonkinlainen suositus. Mitä olette mieltä?

Asiakaslähtöisesti suunniteltuja internet- sekä graafisia palveluita: www.sutjakka.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • mirkoe
  • mirkoe hahmo
  • Poissa
  • Ylläpitäjä
  • Ylläpitäjä
  • Kahvilla pärjää aina!
Lisää
04.04.2012 22:20 #2148 : mirkoe
mirkoe vastasi aiheeseen: Vs: Tarkka asennusohje
Itse olen nuo ohjeet tuonne joskus kirjoittanut ja olisihan noita aika päivittää ja lisätä hieman lisää tietoa. Aika ei juuri nyt vaan anna periksi, mutta katsotaan jos tässä joku päivä.

Mitä tulee tietokannan luomiseen ja muihin "valmisteluihin", niin tuonne voisi ehkä laittaa jonkun esimerkin tietokannan luomisesta, mutta kun noita alustoja on niin paljon, niin yleispätevää ohjetta ei oikein ole.

Jos se on Joomlalla, teemme sen - www.clicker.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.04.2012 03:10 #2149 : Mortti
Mortti vastasi aiheeseen: Vs: Tarkka asennusohje

mirkoe kirjoitti: Itse olen nuo ohjeet tuonne joskus kirjoittanut ja olisihan noita aika päivittää ja lisätä hieman lisää tietoa. Aika ei juuri nyt vaan anna periksi, mutta katsotaan jos tässä joku päivä.


En näe mitään kiirettä. Asennukseen on tullut muutama uusi ominaisuus vain, jotka käyttäjien tulisi huomata.

mirkoe kirjoitti: Mitä tulee tietokannan luomiseen ja muihin "valmisteluihin", niin tuonne voisi ehkä laittaa jonkun esimerkin tietokannan luomisesta, mutta kun noita alustoja on niin paljon, niin yleispätevää ohjetta ei oikein ole.


Erilaisten kehitysympäristöjen asennusohjeita on turha laittaa, koska vaihtuvat kokoajan Esim. LAMP jossa haetaan/päivitetään automaattisesti paketit reposta yleensä mm PHP, SQL jne asioille...

Configuration Options

If installing on a local computer, there are a number of packages that will help you get set up quicker than individual installations:

LAMP (Linux) - Most Linux distributions come with a pre-configured LAMP server.
WAMP (Windows) - For more information, visit www.wampserver.com
MAMP (Macintosh) - For more information, visit www.mamp.info
XAMPP (Multi-platform) - Not for live sites. For more information, visit www.apachefriends.org/en/xampp.html

If you need other options, we recommend visiting our installation forums for more information.


Finnish Joomla! Language Coordinator | One of the guys behind Joomla.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • ajaaskel
  • ajaaskel hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
05.04.2012 13:55 - 05.04.2012 21:31 #2154 : ajaaskel
ajaaskel vastasi aiheeseen: Vs: Tarkka asennusohje
Kasasin ohjeen koskien tapausta että asennat Joomlan omalle koneelle missä on Linux. Jos ei ole vielä niin suosittelen lämpimästi tutustumaan. Asennus Windows: in rinnalle (siis *ei* sen sisälle) on helppo ja käynnistysmenusta voi valita kumpi käynnistetään. Itselläni on tuossa koneessa Ubuntu 10.04 mutta kaikki vastaan tulleet tekniset asiat ovat hyvin samanlaisia kaikissa Linuxeissa eli tätä voi soveltaa. Otin myös näytön kopiot eri vaiheista, nuo voisin ehkä laittaa perässä pdf-tiedostoon ja kommentteja väliin jos se auttaa jotakuta.

Ohjeeni on kirjoitettu niille joille Linux ei ole aivan vieras. Alussa itselläni oli pelkkä Ubuntu 10.04 koneessa, laitoin siihen tuon "LAMP" -asennuksen joka oli helppo ja meni käden käänteessä. Ohjeita tuohon löytyy hyvin Ubuntuun liittyviltä foorumeilta. Vaikka näin päätteessä:

sudo aptitude install apache2 php5 apache2.2-common libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql mysql-server


Tuo pitää saada menemään yhtenä rivinä. Asennus kyselee ja asettaa tunnuksen/salasanan (minkä vain haluat) tietokannan admin: lle. Pidä mielessä -- tarvitset kohta uudestaan.

Itse Joomlaa varten ei tarvitse valmistella paljon mitään. Editoi kuitenkin ensin "/etc/php5/apache2/php.ini" tiedostoa, Ubuntussa se käy helposti päätteessä komennolla:

gksudo gedit /etc/php5/apache2/php.ini

Etsi kohta jossa lukee "output_buffering = 4096" ja laita puolipiste rivin alkuun jolloin tuota puskurointia ei käytetä. Tallenna muutos.
Koska Joomlan index-tiedosto on php-tyyppinen niin kannattaa "index.php": n tunnistus lisätä Apacheen:

gksudo gedit /etc/apache2/httpd.conf

Tuo on usein tyhjä tiedosto alkuaan, lisää sinne tämä:
<Directory *>
DirectoryIndex index.html index.php
</Directory>


jolloin sekä "index.html" että "index.php" tunnistetaan.

Anna lopuksi päätteessä komento:

sudo service apache2 restart

jolloin vasta nuo uudet asetukset tulevat käyttöön (ja et myöskään saa enää punaista herjaa "Output Buffering" -kohdassa kun asennat Joomlaa).

Toinen asia liittyy itse Joomlan asennusohjelman toimintaan: Se vaatii toimiakseen kaikki oikeudet
paikkaan jossa Joomlan tiedostot ovat. Muussa tapauksessa saat punaisen tekstin Joomlan asennuksessa kohtaan "configuration.php Ei kirjoitussuojattu.....Ei". Kun olet tiputtanut Joomlan zip-tiedoston niin tee vaikka kotihakemistosi alle "/joomla254" hakemisto, tuo "254" on vain version 2.5.4 mukaan keksitty. Pura kaikki zipistä sinne, helpointa tuo on tehdä valitsemalla kaikki tiedostot/kansiot zip: in sisältä ja raahaamalla ikkunasta toiseen. Zipin purkamisen jälkeen määritä kaikille kirjoitusoikeus tuohon hakemistoon ja *muista* päivittää oikeus myös alaspäin kaikille alihakemistoille. Jos tuo unohtuu saat tyhjän näytön myöhemmin webbiselaimeen...
Linkitä Apachen juurihakemisto (usein /var/www ) osoittamaan tuonne "/joomla254" hakemistoon. Tuo on helpointa tehdä poistamalla ensin tuo "www" ja tekemällä sitten tilalle linkin:

sudo rmdir /var/www
sudo ln -s ~/joomla254 /var/www


Jos kaikki meni oikein niin katsottaessa "ls -l" komennolla pitäisi nyt olla "www ---> /home/käyttäjän_tunnus/joomla254".

Kun avaat webbiselaimen ja kirjoitat siihen:

localhost/index.php

pitäisi Joomlan asennuksen käynnistyä. Huomaa asennusta tehdessäsi että Joomla luo itse oman tietokantansa ja Joomlan asennuksen tietokantavaiheessa kysytään sitä admin käyttäjätunnusta ja salasanaa mitkä tehtiin kun asennettiin "LAMP" (tai oikeastaan MySQL). Tietokannan nimeksi voi antaa mitä haluaa, itse laitoin "joomla254" jälleen kuvaamaan versiota.
Asennuksen lopulla pitää muistaa painaa nappia joka poistaa asennustiedostot. Tuon ei pitäisi herjata mitään jos vaiheet on tehty kuten kerrottu. "/installation" -hakemiston (kansion) pitäisi olla häipynyt tuolta minne purit tiedostot zip: stä.

Valmis.

Tuon "/joomla254" -hakemiston voinee suojata lopuksi paremmin mutta en ole tutkinut tuota tarkemmin.
Tarkastin ohjeen asennellen samalla toiseen kertaan. Parannellaan ohjetta jos/kun jäi puutteita.

PDF-versio kuvineen löytyy täältä:

forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=42268.msg325249#msg325249
Last Edit: 05.04.2012 21:31 : ajaaskel.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.051 sekuntia