Kuinka kuvailla Joomla taviksille (osa 2)

  • Kharadus
  • Kharadus hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
14.01.2014 09:51 - 16.01.2014 11:33 #6315 : Kharadus
Kharadus loi aiheen: Kuinka kuvailla Joomla taviksille (osa 2)
Alkuperäinen artikkeli löytyy osoitteesta magazine.joomla.org/issues/issue-jan-2014/item/171...g-joomla-for-non-techies-part2

Kuinka kuvailla Joomla taviksille (osa 2)


Jatkamme artikkelisarjaa Joomlan kuvailemisesta taviksille. Edellisessä osassa selvitimme mitä ”lisäosat”, kuten sivupohjat, komponentit, moduulit ja liitännäiset, ovat Joomlalle. Tässä artikkelissa perehdymme asioihin, jotka tapahtuvat asentaessamme Joomlaa palvelimelle, ja jälkeenpäin tutustumme hieman tarkemmin käsitteisiin, joita teknikot pitävät itsestään selvinä…





Joomla on sisällönhallintajärjestelmä, joka tarkoittaa ohjelmatuotetta, joka mahdollistaa tiedon varastoinnin, hallinnoinnin sekä minkä tahansa tiedostotyypin käyttäjälle näyttämisen. Minkä tahansa tiedostotyypin näyttämisen? Tekstitiedon tyyppi, sekä joissain tapauksissa mediatiedot, tallentuvat tietokannan hallinnointiin.

Aivan viime päiviin saakka Joomla toimi pelkästään MySQL-tietokannan kanssa, mutta nykyään kaikki tietokantapalvelimet toimivat, mukaan lukien Oracle, Postgresql sekä kaikki muut open source-pohjaiset tietokannat. Joomla toimii eri tavalla multimediadatan ja tekstidatan kanssa, mutta se on silti suunniteltu toimimaan kaikkien datatyyppien kanssa.

Mitä tietokannan hallinnointi tarkoittaa? Kuvittele varasto, jota käytetään tavaran säilömiseen…





Tämä rakennus on palvelin, jolle tietokannan hallinta lisätään. Aiemmassa kuvassa näemme, että samassa rakennuksessa (palvelin) voi majailla erilaisia tietokantapalvelimia samanaikaisesti. Oletusarvoisesti Joomlamme pyrkii asettamaan itsensä toimimaan MySQL-tietokantana.
Avataanpa tietokantakoneistomme ovi…





Huomattavaa on, että olen poikkeuksetta käyttänyt termiä ”tietokantapalvelin” viitatessani varastoon, enkä ”tietokantaan”… miksi? Koska tietokanta on varattu tila projektille, joka on (yleensä) tämän varaston, sekä tietokantapalvelimen sisällä.





Tietokantapalvelimemme sisälle olemme luoneet neljä paikkaa tietokannoille. Yleensä palveluntarjoajamme määrittää pääsyn tietokantapalvelimeen, ja palvelusopimuksesta riippuen voimme luoda ennalta määritellyn määrän tietokantoja ”varastotilamme” sisälle.

Jos Joomla vaatisi tietokannan jokaista asennusta kohden, CMS:ien a (content managament system - sisällönhallinnointijärjestelmä) asentamiselle olisi yläraja, joka määräytyisi ”varastomme” salliman tietokantamäärän mukaan. Se on suunniteltu mahdollistamaan sijoitustemme optimointi, sekä projektiemme isännöinti. Katsotaanpa miten se sen tekee:

Jokaiselle Joomlan asennukselle joudutaan määrittämään palvelimen nimi (varasto), tietokanta (tila, jonka olemme asettaneet sen asennuksen käytettäväksi varastossa), sekä ”etuliite”, joka määrää taulukot, jotka muodostavat projektimme. Tämä etuliite lisätään etukäteen jokaisen taulukon nimeen, jotka sisältävät tietoa (näemme nyt, mitä nämä taulukot ovat):





Tieto on kuin aseteltu etuliitteen määrittämiin hyllyihin. Mutta millaiseen säiliöön tieto varastoidaan? Taulukoksi kutsuttuun asiaan, joihin seuraavassa esimerkissä viitataan ”laatikkoina”.

Laatikot sisältävät standardoitua tietoa, eli tietoa, joka on yhteydessä toisen laatikon tietoihin samassa hyllyssä, josta pääsemme termeihin ”tieto-osio”, tai vaihtoehtoisesti ”tallenne”. Esimerkki: laatikko 1 sisältää käyttäjien tiedot, laatikko 2 käyttäjäryhmien tiedot, laatikko 3 vaikka artikkelien tiedot, valikkojen tiedot jne. Jokainen laatikko (projektin etuliitteen mukaan nimetty, sisältäen lisäksi pienen osion joka kertoo sisällön tarkemmin) täten sisältää tietyn osan tiedoista, jotka Joomla-projektimme vaatii.





Yllä olevassa kuvassa näemme kaksi erillistä Joomlan asennusta (jotka vaativat erilliset tietokannat (osiot varaston sisällä), koska etuliite molemmissa on sama ja nimike JOS_Users (taulukko, joka sisältää käyttäjät ja heidän käyttöoikeustasonsa) on nimetty samoin molemmissa laatikkoryhmissä (taulukoissa). Jälkimmäisessä taulukkoryhmässä JOS_Users sisältää osion ”etc…”, kun taas ensimmäisessä on vain yksi laatikko. Onko tämä mahdollista toteuttaa vain yhdessä käytössä olevassa Joomlassa? Ei! Tämä on esimerkki Joomlasta, jonka asennus on kesken tai suoritettu vain osittain. Toisessa tauluryhmässä taas näemme paljon, todella paljon osioita, joka viittaa todennäköisesti kokonaiseen, toimivaan Joomlan asennukseen.

On olemassa tiedon luokka, joka normaalisti (paitsi jos budjetti ei sitä salli) säilötään tietokannan ulkopuolelle, multimediatiedostot (videot, kuvat, elektroniset allekirjoitukset, jne.). Tätä voidaan kuvailla vaikka sanomalla, että varastomme ympärillä on paljon yksityisaluetta (FTP-tilaa), johon voisimme säilöä tiedostojamme (vähän kuin puupinoja, jotka on säilötty tietokantapalvelimen ulkopuolelle). Jokainen näistä tiedoista sisältää nimen, ja jos on tarpeen viitata niihin joissakin ”tallenteissa”, joita meillä on laatikoissa, käyttäen tätä nimeä. Näin Joomlan kehittäjällä on tuote valmistettuna, jotta hän voi avata nämä tiedostot nopeasti, etsimällä sen vain ryhmän ”tallenteen” nimen pohjalta.

On paljon säästeliäämpää vuokrata vapaata tilaa, kuin kokonainen varasto. Sen lisäksi välimuistijärjestelmää käytettäessä saadaksemme paremman optimoinnin sivustollemme, voimme erotella ”dynaamisen” tietomme (tietokanta) staattisesta tiedostamme (FTP-tila).

Kuten näemme, Joomla huolehtii ekonomisuudestamme.

Tämä rakenne mahdollistaa kaiken kokoisten Joomla-projektien skaalaamisen.

Tämän takia Joomla on hyvä valinta niin projekteille, jotka käsittelevät pieniä datamääriä, kuin projekteille joilla on kovemmat, miljoonien käyttäjien vaatimukset.

Tiedämme nyt hieman enemmän tavasta, jolla Joomla säilöö tietoa. Pohjatietämyksemme on nyt riittävä, joten seuraavassa artikkelissa rohkenemme tutustua siihen, miten hallinnointiasetukset toimivat. Opimme yhdistämään valikot kategorioihin, artikkeleihin sekä muihin työkaluihin, joita Joomla tarjoaa tehdäksemme verkkoportaaleja, jotka ovat päivä päivältä monipuolisempia ja tehokkaampia.

Artikkeli PDF-muodossa:


Tämä liitetiedosto on piilotettu vierailta.
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy nähdäksesi se.
Last Edit: 16.01.2014 11:33 : Kharadus. Syy: PDF:n lisäys

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • Kharadus
  • Kharadus hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
14.01.2014 09:55 #6316 : Kharadus
Kharadus vastasi aiheeseen: Kuinka kuvailla Joomla taviksille (osa 2)
Kannattaa ehdottomasti muuten tsekata alkuperäinen artikkeli, kommenteissa vieraileva tähti Ville Niemi selvittää artikkelissa olleen varsin hämärän termin aiotun merkityksen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.088 sekuntia